Pivovar Dalešice

Dalešice, 675 54, Dalešice, Tel.: +420 568 860 942, recepce@pivovar-dalesice.cz
Dalešice/Společnost - Dalešice




K vaření piva používá dalešický pivovar výhradně slad českého původu. I chmel pochází z České republiky, zdejší pivo se vyrábí z různých odrůd žateckého chmele.

Pivo z Dalešic se nejvíce vyváží do podniků v Jihomoravském kraji a na Vysočině.

V pivovaru se v současnosti vaří pět druhů piva:

  • Dalešická jedenáctka
  • Dalešické májové
  • Fledermaus
  • Dalešický Wiener
  • Kouřící králík

Počátky dalešického pivovaru sahají až na přelom 16. a 17. století, podle moravských zemských desek určitě pivovar existoval v roce 1609. Na současné budově se dochovalo několik prvků ze 17. století z období raného baroka, jsou to především masivní zdi, klenby a kamenná ostění oken. Původně měl pivovar velmi malý výstav a sloužil pouze vlastnímu panství.

Největší slávu zažil v 19. století, kdy jej koupil s celým dalešickým panstvím rakousko-uherský podnikatel baron Anton Dreher. Baron investoval do modernizace a rozšíření pivovaru, nechal postavit novou sladovnickou věž, varnu a lednici. Celkově se v této době zlepšilo technologické zázemí a také byla postavena charakteristická budova se dvěma komíny. Dreher vlastnil pivovar až do první pozemkové reformy v první polovině 20. let 20. století.

Ve druhé polovině 20. století se pak pivovar potýkal s problémy, které vedly až k pozastavení jeho činnosti, v roce 1977 byla uvařena poslední várka piva a z pivovaru se stal velkosklad znojemského piva. Chátrající pivovar zachránilo v roce 1980 natáčení filmu Postřižiny podle povídek Bohumila Hrabala. Režisér Jiří Menzel do slavného filmu zakomponoval jak interiéry, tak exteriéry pivovaru.

Následující roky se opět nesly v nešťastném duchu. Až v roce 1999 získali pivovar současní majitelé, kteří se poctivě snaží o jeho zachování.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz