Zřícenina hradu Vlčtejn

332 04, Vlčtejn, Tel.: +420 371 522 278, ouvlctejn@centrum.cz
Vlčtejn/Památky - Vlčtejn




První zmínka o Vlčtejnu pochází z roku 1284, kdy patřil Holenu z Vlčtejna, příteli Záviše z Falkenštejna. V první polovině 14. století byl již v majetku Rožmberků, kteří původně dřevěný hrad přestavěli do gotické podoby. Hrad pak roku 1421 dobyl Jan Žižka při tažení husitů na Plzeňsko.

Zastavil se tu také například král Jiří z Poděbrad poté, co porazil vojsko tzv. Strakonické jednoty v bitvě u Rokycan v červnu roku 1450. Obě strany zde jednaly o podmínkách mírové smlouvy. Dalším významným majitelem byl Petr Tobiáš Karel ze Svárova, který hlasoval pro zvolení Fridricha Falckého českým králem, a proto mu byly zdejší statky po bitvě na Bílé hoře konfiskovány. Jeho synům byl však majetek navrácen. Posledními majiteli Vlčtejna se stali Pálffyové roku 1872 a poté hrad až do začátku druhé světové války pustl. Ve 40. letech 20. století byl částečně opraven.

Palác s hradištěm na skalisku byl obehnán dvojitým náspem a příkopem, který se zachoval na severu a západě. Na jihu a východě je hrad chráněn velmi strmým skalním svahem, zbývající strany chrání vysoká hradba. Palác má jedno poschodí a rozměry přibližně 20 x 9 metrů. Z předhradí se k němu vystupuje po schodech.

 

Zřícenina hradu Vlčtejn je volně přístupná po celý rok.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz