Zřícenina hradu Vikštejn

747 84, Radkov, Tel.: +420 556 312 255, infocentrum@vitkov.info
Radkov/Památky - Radkov




První písemný doklad o hradu existuje až z roku 1377, ze zápisu o dělení opavského panství mezi knížecí bratry. Hrad Vikštejn dobře sloužil k ochraně jižní části opavského knížectví i přes to, že poměrně často měnil majitele. Roku 1532 byla zahájena celých deset let probíhající rekonstrukce, během které byly např. vyhloubeny nové příkopy, zemní valy a kolem hradu nový pás vysokých obranných hradeb. Výsledkem bylo panské sídlo vyhovující požadavkům pohodlí i bezpečí po sto následujících let.

V roce 1648 však nechal zemský velitel císařských vojsk Gonzaga při vpádu Švédů a Dánů za třicetileté války hrad vyhodit do povětří. Poslední opravy Vikštejna pak provedl Vilém Oderský z Lidéřova v roce 1657. Od roku 1774, po dostavbě zámku v Dubové, je hrad postupně opouštěn.

Kromě zbytků budov a hradeb se do dnešní doby překvapivě dochovaly rozsáhlé a veřejnosti přístupné hradní sklepy, které jsou pod vnitřní částí hradu. Archeologické vykopávky zde odkryly mince, zbytky koňských postrojů, zbraní a kovářského náčiní. Dobu vzniku nalezených barevných kachlů s vypálenými reliéfy datují archeologové na 15.−17. století. V části sklepa pod velkou věží byly nalezeny lidské kosti a ve výklenku byla nalezena kostra ženy, která zde byla zazděna.

Zřícenina hradu Vikštejn je volně přístupná po celý rok.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz