Zřícenina hradu Templštejn (Jamolice)

672 01, Jamolice, Tel.: +420 605 124 275, d_hamza@o2active.cz
Jamolice/Památky - Jamolice




Zřícenina hradu Templštejn (Jamolice)

zricenina-hradu-templstejn-jamolice-4.jpg
Zřícenina velkého hradu Templštejna stojí nad řekou Jihlavou u Jamolic na Znojemsku. Dnes je velmi oblíbeným turistickým cílem. Říká se mu také „Templštýn“.
Mapa - Zřícenina hradu Templštejn (Jamolice)

672 01, Jamolice

Telefon: +420 605 124 275
E-mail: d_hamza@o2active.cz
Web: http://www.templstejn.cz


Dodnes se dochovaly dvě zříceniny s identickým názvem „Templštejn“, jedna se nachází u řeky Jihlavy u Jamolic, druhá asi třicet kilometrů severozápadně od ní, nad řekou Oslavou u Dolních Heřmanic. Zřícenina Templštejna u Jamolic je dnes velmi oblíbeným turistickým cílem. Hrad byl vybudován ve 13. století příslušníky templářského řádu kvůli strategické poloze na lesnatém kopci. Postupně jej zveleboval rod z Lipé, přistavěl například ochrannou zeď či obytný palác.

Podle archeologických výzkumů hrad zanikl po požáru v 17. století, pravděpodobně kvůli třicetileté válce. Majitelé již sídlili na zámku v Moravském Krumlově a rozhodli se hrad neobnovovat.

V roce 2012 byl hrad odkoupen do soukromého vlastnictví, ale rekonstrukci do bývalé podoby majitel neplánuje. Zřícenina hradu je stále veřejně přístupná.

Areál zříceniny i související parcely jsou celoročně volně přístupné. Vzhledem ke stavu památky je vstup na vlastní nebezpečí.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz