Zřícenina hradu Příběnice

Příběnice, 391 75, Malšice
Malšice/Památky - Malšice




První písemné zmínky o hradu pocházejí z roku 1243, kdy ho vlastnil zemský komorník krále Přemysla Otakara II. Vítek se svým bratrem Vokem z Prčic. K přilehlému panství patřilo ve své době 36 vesnic. Kvůli své strategické poloze patřil hrad Příběnice mezi místa, na kterých občas nedobrovolně pobývali významní lidé – roku 1394 zde byl například kratší dobu vězněn král Václav IV.

Na hradě byli vězněni i radikální husitští kněží, mezi nimi i táborský kněz Václav Koranda. Podle kroniky Vavřince z Březové se Korandovi podařilo zbavit se okovů, osvobodit spoluvězně ve věži, kterou i obsadili, a naopak uvěznit strážce. Jednoho z kněží pak poslali do Tábora pro pomoc. Ta dorazila 13. listopadu 1420 pod velením hejtmana Zbyňka z Buchlova a na hrad zaútočila. Posádku hradu zmátl i bojový pokřik z vlastní hradní věže a dlouho nevydržela. Rožmberkové sice ze Soběslavi vyslali ozbrojence k protiútoku, ale neuspěli.

Soužití Rožmberků a husitů v jednom kraji bylo poněkud komplikované, ani jedna strana neměla jednoznačnou převahu. Po bitvě u Lipan v roce 1434 museli táborští odolávat stále většímu tlaku Rožmberků, takže nakonec roku 1437 došlo k mírové dohodě obou stran. V podmínkách ale bylo opuštění a poboření příběnického hradu.

Když v roce 1667 prodával hrabě Norbert Šternberk zdejší část panství, dochovala se v kupní smlouvě zmínka o pustém městě, dříve zvaném Příběnice.

V roce 1956 zde proběhl částečný archeologický průzkum. Podél řeky na skále pod hradem jsou vybudované pavlačové ochozy, snad podobné těm, které byly součástí středověkého opevnění.

Zřícenina hradu je celoročně volně přístupná.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz