Zřícenina hradu Nový Hrádek u Lukova

669 02, Lukov, Tel.: +420 515 296 215, vranov@npu.cz
Lukov/Památky - Lukov




Zřícenina hradu Nový Hrádek u Lukova

zricenina-hradu-novy-hradek-u-lukova-3.jpg
Největší sláva tohoto původně gotického hrádku začíná a končí s moravským markrabětem Janem Jindřichem Lucemburským, bratrem Karla IV. Po druhé světové válce se stává naprosto izolovaným místem, které až do roku 1989 navštěvují pouze příslušníci pohraniční stráže a jejich psi. Dnes je z hradu zřícenina, jedinečná způsobem, jakým se příroda propojila se středověkými zdmi.
Mapa - Zřícenina hradu Nový Hrádek u Lukova

669 02, Lukov

Telefon: +420 515 296 215
E-mail: vranov@npu.cz
Web: http://www.novy-hradek.eu


První historicky doložené zmínky o hradu spadají do 14. století. Tehdy moravský markrabě Jan Jindřich Lucemburský, bratr císaře Karla IV., nechal postavit tzv. Dolní hrad, který využíval k příležitostným loveckým výpravám. V následujícím století, kdy zemi pustošily husitské války, získává hrad do svého majetku rakouský rod Eitzingerů.

Ve stejné době dochází k výrazným přestavbám. Byla postavena nová válcovitá věž, jež chrání vstup, a nový obytný prostor, který nahradil původní markraběcí palác Jana Jindřicha Lucemburského. Stavitelé celý prostor kolem hradu opevnili a přístup vybavili dřevěným mostem založeným na kamenných pilířích. Ve druhé polovině 15. století byl hrad po architektonické stránce dokončen zhruba do té podoby, do které se zachoval do dnešních dnů. Poslední velkou stavební úpravou bylo postavení dvou trojpodlažních křídel paláce, které přiléhají svými konci k nově vyzděné hradní věži.

V 17. století patří hrad rodu Scherfenbergů, kteří jej údajně využívají až do jeho dobytí vojsky švédského generála Torstensona v roce 1645. Samotné dobytí Nového Hrádku je dodnes nejasné, údajně nebyl hrad v té době dostatečně vojensky zajištěn.

Od té doby vojenský význam této pevnosti nad Dyjí upadá, budovy nejsou udržovány a chátrají. Důvodem je nejen blízkost dalšího strategického bodu, Vranova nad Dyjí, ale především změna v přístupu renesančního života k bydlení. Zatímco středověk dbal na spojení vojenského a obytného významu, renesance čerpala z pohodlnosti a dostupnosti otevřených ploch. Rod Althannů, který vlastnil i Vranovský zámek, tak hrádek využíval především jako hospodářské stavení či dočasné útočiště.

Kolem roku 1799 získává hrad polský hrabě Stanislav Mniszek, který jej upravuje v duchu romantismu. Zakládá v jeho místě hájovnu a prodejnu kamenických výrobků. Po něm se na Lukově střídá jeho dcera Luitgarda Stadnická.

Výjimečnost hradu pramení i z historie zcela nedávné. Ve 20. letech 20. století byl hrad zabaven v rámci pozemkové reformy. Zřícenina je pronajata Klubu českých turistů. Následující léta jsou poznamenána především izolací hradu, který se dostává do tzv. zakázaného hraničního pásma. Výjimečnost současné podoby tkví v tom, že v těchto letech se integrální součástí původní středověké architektury stala příroda a propůjčuje tak celému místu zcela ojedinělý ráz.

  Otvírací dny Čas
Květen Po - Ne 10:00 - 17:00
Červen Po - Ne 10:00 - 17:00
Červenec Po - Ne 10:00 - 18:00
Srpen Po - Ne 10:00 - 18:00
Září So + Ne 10:00 - 17:00

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz