Zřícenina hradu Lukov

763 17, Lukov, Tel.: +420 608 568 142, sphl@atlas.cz
Lukov/Památky - Lukov




Zřícenina hradu Lukov

zricenina-hradu-lukov-3.jpg
Mohutná zřícenina gotického hradu Lukov se zachovalým dřevěným mostem s kamennými pilíři patří mezi nejrozlehlejší hrady na Moravě. V 18. století byl hrad opuštěn a postupně chátral.
Mapa - Zřícenina hradu Lukov

763 17, Lukov

Telefon: +420 608 568 142
E-mail: sphl@atlas.cz
Web: http://www.hradlukov.cz


Hrad Lukov se nachází v jihozápadní části Hostýnských vrchů, asi 2 km nad obcí Lukov nedaleko Zlína.

Při cestě autem z Lukova z ulice Pod Kaštany (hl. cesta), zabočte na ulici Hradská a jeďte necelý kilometr na parkoviště na okraji lesa. Zde se nachází socha sv. Jana Nepomuckého. Stejnou cestou se dostanete i pěšky z centra Lukova, kam je možné přijet autobusem, trasa je značena červenou turistickou značkou.

Poté si můžete zvolit cestu lesní pěšinou (červená nebo zelená trasa), nebo lesní cestu, která je vhodná pro kočárky a kolečková křesla. Vrátit se můžete opět těmito trasami.
Na samotný hrad na kopci s nadmořskou výškou 515 metrů se dostanete mostem přes hradní příkop.

Pokud se nechcete vracet stejnou cestou, pokračujte po červené turistické značce k rozcestí Na Písečném s pěkným výhledem na obec Vlčková. Zde odbočte vlevo – na severozápad - na modře značenou trasu směr Kuželek. Po zhruba 500 metrech klesání narazíte na vodojem a asfaltovou silničku – opustíte značenou cestu a šlapete z kopce dolů (jihovýchodním směrem) k rozcestí Srnčí dolinky. Odtud vás povede žlutá turistická značka do centra Lukova.
Kratší varianta, tedy cesta na hrad a zpět, má délku přibližně čtyři kilometry. Pokud zvolíte okruh přes Písečné, bude výlet o 2,5 km delší.
Je také možné zvolit návrat po zeleně značené stezce přes Králky, což jsou romanticky upravená skaliska (přírodní památka)

Neměli byste si nechat ujít prohlídku „Valdštejnova dubu“, což je největší dub na Zlínsku. Roste 100 m pod hradem, na jižním svahu (GPS: 49°18'9.664"N, 17°44'23.579"E)

Výlet na  hrad Lukov je nenáročný, zvládnete jej i s dětmi, dbejte ale na bezpečnost jak na skalách, tak na samotné zřícenině.

Počátky hradu Lukova sahají do první třetiny 13. století. Z této doby pochází fragmenty kamenných prvků, které dokládají působení kameníků významné velehradské stavební huti. Je nepochybné, že hrad byl v této době v držení královské koruny, přestože na počátku 14. století jej nacházíme v držení mocného rodu Šternberků, o čemž svědčí zmínka z roku 1332. Ale už následujícího roku se hrad vrací do rukou krále, jak o tom píše ve svém životopise český král a římský císař Karel IV. Ovšem v jeho moci nezůstal dlouho. Už někdy v roce 1342 náleží opět Šternberkům, v jejichž správě zůstal takřka po dvě stě let. V roce 1392 se zmiňuje papež Bonifác IX. o existenci hradního kostela Sv. Jana, ve kterém se přechovávají ostatky Sv. Kříže. Hmotným dokladem tohoto ojedinělého prvku v hradní architektuře jsou nálezy bohatě zdobených fragmentů gotických fial, kružbového okna či rozeta okna.

V době česko - uherských válek byl hrad dobyt a vypálen vojsky uherského krále Matyáše Korvína. Pravděpodobně rozsáhlé poškození hradního opevnění se stalo podnětem k významné přestavbě a rozšíření hradu. V této době pravděpodobně vzniká tzv. dolní hrad s věží Svatojánskou.

V roce 1511 lukovské panství odkupují Kunštátové. Nejvýznamnějším držitelem hradu z tohoto rodu byl Jan Kuna z Kunštátu, moravský zemský hejtman. Novými vlastníky lukovského hradu a panství se stali v roce 1548 Nekšové z Landeka, za jejichž držení dochází k rozsáhlé renesanční přestavbě a přizpůsobení tehdejším požadavkům na pohodlný život. Nekšové byli dobrými hospodáři a tak se jejich panství významně rozrostlo a zbohatlo. Není proto divu, že poslední dědička rodu Lukrecie se stala středem zájmu mnoha urozených kavalírů. Jejím druhým manželem se stal o něco málo mladší, neobyčejně ctižádostivý šlechtic (pozdější významný vojevůdce) Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna, kterému se po její smrti v roce 1614 spadl do klína rozsáhlý majetek.

V roce 1619, v době stavovského povstání proti rakouskému císaři, byl hrad Lukov Albrechtu zkonfiskován moravskou direktorskou vládou, protože vystupoval jako oddaný stoupenec Ferdinanda II. Po Bílé Hoře se na Lukov vrací Albrecht z Valdštejna, ale panství se brzy zbavuje a získává Frýdlant. Lukov se v době třicetileté války stál několikrát centrem povstání místního obyvatelstva tzv. Valachů proti Habsburkům. Slibný průběh pacifikace odporu na Valašsku zvrátil švédský vpád na Moravu na jaře 1642 a obsazení Olomouce. Švédové bez boje získali i hrad Lukov, téměř tři měsíce zde měli posádku, a když odcházeli, vyrabovali ho a zapálili. V té době drželi hrad Minkvicové z Minkvicburku, kteří se však léta potýkali s obrovskými dluhy a exekucemi. Od zadlužených Minkviců získal lukovské panství Jan Josef z Rottalu, který jej však záhy prodal Seilernům. Seilernové se jako vídeňská dvorská šlechta na lukovském panství moc nezdržovali. Hrad ztrácel na významu a postupně z něho byly vrchnostenské kanceláře přemístěny dolů do vesnice až byl na konci 18. století opuštěn úplně a stal se zdrojem levného stavebního materiálu.

Pokusy o záchranu hradního areálu započaly v poslední čtvrtině 20. století. Od roku 1983 zde probíhá takřka nepřetržitě archeologický výzkum a od roku 1987 byla zahájena postupná památková obnova. Podílí se na ní členové Hnutí Brontosaurus a Spolku přátel hradu Lukova. Díky dlouholeté práci dobrovolníků se hrad proměnil ze zanedbané zříceniny ve vyhledávaný turistický cíl, kde probíhají vzdělávací programy zaměřené zejména na děti a mládež.

  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne 10:00 - 17:00
Květen So + Ne 10:00 - 17:00
Červen So + Ne 10:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 10:00 - 18:00
Srpen Út - Ne 10:00 - 18:00
Září So + Ne 10:00 - 17:00
Říjen So + Ne 10:00 - 17:00

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz