Hrad Sukoslav v Kostomlatech

Kostomlaty pod Milešovkou, 417 54, Kostomlaty pod Milešovkou
Kostomlaty pod Milešovkou/Památky - Kostomlaty pod Milešovkou




Založení hradu je dáváno do souvislosti s pány z Rýzmburka, kteří jej postavili v první polovině 14. století. Zhruba o sto let později byl hrad dobyt pánem Jakoubkem z Vřesovic. S nástupem renesančního způsobu života však již není přestavován a pustne. V první polovině 15. století tehdejší majitelé přistoupili k obnově hradu a posílili ho o dvě bašty. Zároveň došlo k rozšíření vnitřních obytných prostor paláce, ale nejspíše nešlo o rozsáhlé renesanční přestavby, jaké byly v té době obvyklé.

První fáze hradu je podle historiků ukázkou rozvíjení hradu tzv. bergfritového typu, tj. hradu s obrannou věží - bergfritem. Historici tento poslední stavební pokus vnímají i v souvislostech toho, jakou přidanou hodnotu věž měla, co se obranyschopnosti týče. Podle nich se především podařilo zlepšit podmínky pro obývání. Samotná přístavba bašt a několika dalších prvků podle nich byla jen nedůslednou snahou o zvýšení bezpečnosti.

V 19. století byl na ploše hradu postaven hostinec, jehož stavba poškodila zbytky hradu a prakticky zakryla původní stopy. Proto se dnes lze jen dohadovat o tom, zda a jak bylo jádro hradu zastavěno.

Zřícenina hradu Sukoslav je volně přístupná po celý rok.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz