Zřícenina Chřibský hrádek

407 44, Chřibská
Chřibská/Památky - Chřibská




O zakladatelích Chřibského hrádku není mnoho známo. Podle některých historiků bylo toto místo sídlem úředníka, který spravoval Chřibské panství. Předpokládá se, že hrádek byl zničen v období husitských válek. Dobové prameny tuto domněnku potvrzují – vyplývá z nich, že se tak mohlo stát někdy po roce 1425, kdy husité překročili Lužické hory u Chřibské. Hrádek pravděpodobně patřil místním mocným rodům, mezi které patřili například Vartenberkové nebo Michalovičtí.

Zajímavostí tohoto místa je do skály vytesaný gotický výklenek, nad nímž lze přečíst letopočet 1698. Kdo se chce do historie ponořit více, může na místě pátrat po údajných skrytých místnostech a pokladu, který se už od 19. století snaží nalézt mnozí amatérští hledači pokladů.

Z hrádku je dnes patrný pouze do skály vysekaný čtyřhran. Předpokládá se, že v těchto místech stála obranná věž, tzv. bergfrit, který však byl nejspíš dřevěný, na rozdíl od dalších dobových bergfritů, které se stavěly z kamene. Část hrádku se v polovině 19. století sesula ze skály do blízkého potoka.

Ze zámku se zachovaly nepatrné zbytky zdí. Volně přístupný.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz