Zřícenina hradu Gutštejn

349 52, Konstantinovy Lázně, Tel.: +420 374 631 773, kladruby@plzen.npu.cz
Konstantinovy Lázně/Památky - Konstantinovy Lázně




Zakladatelem hradu Gutštejn i stejnojmenného rodu je patrně pán Jetřich, který vlastnil okolní statky v letech 1263 až 1313. První písemná zmínka o tomto hradu je z roku 1319. Opat tepelského kláštera tehdy pánu Jetřichovi a jeho synu Sezemovi pronajal tři vesnice.
Roku 1422 hrad oblehli a dobyli husité s Pražany, ale když odtáhli, zůstal hrad nadále v rodovém majetku. Gutštejnové vytrvale podporovali katolickou církev, až na jeden případ – v roce 1450 se Burianovi z Gutštejna u Stříbra podařilo zachytit posla s listem od Oldřicha z Rožmberka a zabavil mu dopis se žádostí o zorganizování ozbrojené intervence do Čech ze zahraničí. Kompromitující dokument byl předán tehdejšímu králi Jiřímu z Poděbrad, který se postaral o politickou izolaci tohoto hlavního domácího protivníka.

Rod Gutštejnů zbohatl po vítězství katolíků, kdy jim císař Fridrich III. udělil za věrné služby mincovní právo v Plzni. Za renesance v 16. století pak přesídlili do Bezdružic a od té doby hrad chátral.
Malebná zřícenina se tyčí na pahorku obklopeném lesy nad povodím Úterského potoka, který ústí do vodní nádrže Hracholusky. Podle potoka je pojmenovaný i přírodní park v okolí.

Z důvodu rekonstrukce objekt uzavřen.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz