Zřícenina hradu Fulštejn

793 99, Bohušov, Tel.: +420 554 642 023, dokup@centrum.cz
Bohušov/Památky - Bohušov




Počátky stavby hradu spadají do poloviny 13. století. V průběhu česko-uherských válek byl Fulštejn dobyt vojsky Matyáše Korvína. Kvůli vážnému poškození musel být hrad ke konci 15. století prakticky znovu postaven. V té době patřil pánům z Fulštejna, v jejichž majetku zůstal až do roku 1572, kdy tento rod vymírá po meči. O hrad se následně staral Václav Sedlnický z Choltic.

Protože se však jeho rod přidal na stranu odbojných českých stavů, byl mu všechen majetek po roce 1620 zabaven. Nejspíš jako konfiskát jej poté získal kardinál Dietrichstein, který hrad roku 1623 dále prodal Pavlu Michnovi z Vacínova. Ve 30. letech 17. století hrad pobořila vojska Petra Arnošta Mansfelda. Později si zde Švédi vytvořili základnu, kterou pak při opouštění vyhodili do vzduchu.

Právě po odchodu švédských vojsk začal hrad pustnout. Dnes je z něj rozsáhlá zřícenina, která je volně přístupná. Nachází se v zapomenutém koutě České republiky, u obce Bohušov v osoblažském výběžku českého Slezska. Vede k němu odbočka červené turistické značky. Předpokládá se, že v jeho blízkosti vznikne přírodní park.

Zrícenina hradu se nachází na soukromém pozemku, ale je volně přístupná.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz