Zřícenina hradu Dívčí kámen

382 03, Křemže-Chlum, Tel.: +420 380 741 125, info@kremze.cz
Křemže-Chlum/Památky - Křemže-Chlum




Zřícenina hradu Dívčí kámen

zricenina-hradu-divci-kamen-2.jpg
Nedaleko města Český Krumlov se na vysokém skalnatém návrší nad soutokem Vltavy a Křemžského potoka nachází monumentální romantická zřícenina hradu Dívčí Kámen (jinak též Maidštejn nebo Menštejn). Toto místo bylo osídleno již v pozdní době kamenné.
Mapa - Zřícenina hradu Dívčí kámen

382 03, Křemže-Chlum

Telefon: +420 380 741 125
E-mail: info@kremze.cz
Web: http://www.divcikamen.cz


Vzácná dochovaná zakládací listina dokládá, že roku 1349 dal král Karel IV. souhlas bratrům Petru, Joštu, Oldřichu a Janu z Rožmberka ke stavbě hradu na tomto místě. Hrad postavený v letech 1350 až 1360 byl chráněn soustavou příkopů, hradeb a věží. Kromě vojenského účelu plnil také funkci správní. V roce 1394 zde krátce pobyl král Václav IV. při své nedobrovolné cestě do Rakous. Počátkem období husitských válek přenechal Oldřich z Rožmberka hrad Vilémovi z Potštejna, od kterého si jej po Vilémově zradě roku 1424 vzal zase zpět.

Na počátku 16. století, za Petra z Rožmberka, byl hrad částečně opraven, ale stavební práce byly natolik nákladné, že se Petr rozhodl hrad již dále neudržovat. Veškeré vnitřní zařízení nechal odvézt do Krumlova a opuštěný hrad pak začal chátrat.

Do současnosti se z Dívčího Kamene dochovaly zbytky obvodových zdí a příček. Roku 1972 zde byl proveden archeologický průzkum, který prokázal pravěké osídlení z pozdní doby kamenné.

  Otvírací dny Čas
Celoročně Po - Ne od svítání do soumraku

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz