Zřícenina hradu Děvičky (Dívčí hrad)

692 01, Pavlov
Pavlov/Památky - Pavlov




Zřícenina gotického královského hradu Děvičky (rovněž Dívčí hrady, Maidberk či Maidenburg) je jednou z výrazných dominant Pálavských vrchů.

Původní hrad stejného (ale slovanského) jména - Dewiczky - byl postaven už v roce 1222, ale brzy na to byl koncem 13. století zničen. Prvním purkrabím původního zeměpanského hradu, který měl chránit strategickou obchodní cestu z Mikulova do Brna a Olomouce, byl Štěpán z Medlova, praotec rodu pánů z Pernštejna.

Po zániku prvních Dewiczek byly začátkem 14. století postaveny Děvičky nové, ale velmi pravděpodobně už na jiném místě. Nový hrad zapálila a pobořila za třicetileté války švédská vojska. V r. 1683 byly na zpustlém hradě stavěny hlídky z okolních vesnic, aby daly vědět o možném nebezpečí ze strany tureckých nájezdníků. Od roku 1744 pak už hrad jen sloužil jako požární hláska.

Z hradu se dochovaly 2m silné obvodové zdi, a početná část zdí vnitřních, s polozasypanými sklepy. Z otvorů po oknech a po střílnách je krásný výhled na Pavlov a Novomlýnskou nádrž, z druhé strany na Dolní Věstonice. Zajímavé je rovněž torzo původní pětiboké patrové dělostřelecké věže při jihozápadní straně vápencové skály, která je z dochovaných ruin asi nejlépe zachovalým kusem původní stavby.

Zřícenina je celoročně volně přístupná.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz