Zřícenina hradu Břecštejn

542 41, Vlčice-Hrádeček
Vlčice-Hrádeček/Památky - Vlčice-Hrádeček




První písemná zpráva o stavbě na tomto místě pochází z roku 1336, kdy se v této oblasti zmiňuje hrad rytíře Otta ze Steinu, který ale z neznámých důvodů zanikl. V další zprávě, pocházející z roku 1455, se uvádí Mikuláš (Nykl) Zilvár, který vybudoval v první polovině 15. století na místě staršího hradu Steinu hrad nový – Břečtejn. Opevněné stavení bylo v horní části dřevěné, proto hrad dostal jméno Břečtejn, které vzniklo počeštěním německého jména Brettstein („Prkenný hrad“).

Posledním břečtejnským hradním pánem z rodu Zilvárů se stal roku 1579 Kryštof, který v mládí sloužil mnoho let arciknížeti Ferdinandovi. V té době také začal být Břečtejn pro Zilváry a jejich renesanční způsob života nepohodlný, proto přemístili své sídlo do lépe vyhovující tvrze v blízkých Vlčicích. Od konce 16. století byl tedy Břečtejn neobydlený a další zprávy ze 17. století jej označují jako pustý hrad nebo zříceninu ve vlčickém panství.

V roce 1790 koupil panství velkopodnikatel Jan František Theer a dal zbytky Břečtejna upravit a stavebně zajistit. Na místě dřívějšího dřevěného stavení nechal v roce 1794 postavit velký altán, který byl v první polovině 20. století zbořen. Do dnešní doby se z Břečtejna dochovaly pouze vysoké zdi. Do hradu se vstupuje někdejšími sklepy.

Zřícenina je volně přístupná.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz