Zřícenina hradu Brníčko

789 75, Brníčko, Tel.: +420 583 438 022, ou-brnicko@c-box.cz
Brníčko/Památky - Brníčko




První zmínka o hradu Brníčko pochází z první poloviny 14. století. Za jeho zakladatele jsou považováni páni z Otaslavic. Po nich získal tento hrad do svého majetku moravský markrabě Prokop. Když Prokop bojoval se svým bratrem Joštem, Brníčko plnilo svou obrannou funkci na výbornou.

V následující bouřlivé historii se hrad z hlediska obrany osvědčil i v době husitských válek. Tehdy patřil Janu Tunklovi z Drahanovic. Rod Tunklů politicky podporoval Jiřího z Poděbrad, proto muselo jeho panství odolávat nájezdům šlechtických rodů podporujících Zikmunda. Od roku 1513 se hrad již uvádí jako opuštěný.

Zbytky hradu Brníčko jsou považovány za jednu z významných památek gotického stavitelství. Místo je volně přístupné a hojně navštěvované, čemuž napomáhá i dobrá dostupnost a viditelnost této památky.

Zřícenina hradu plnila v historii i funkci politicko-agitační. Na konci 19. století se sem totiž konaly hromadné poutě, které oslavovaly velkolepost a svébytnost českého státu. Do dnešních dnů se dochovaly pozůstatky paláce a věže.

Zřícenina je volně přístupná. Konají se zde kulturní akce.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz