VÁNOČNÍ KONCERT


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


VÁNOČNÍ KONCERT


17.12.2017, Zámek Hradec nad Moravicí

19.12.2017 Vítkovický zámek Ostrava

MIROSLAV BEINHAUER – klavír

JIŘÍ HANOUSEK – violoncello

PETR MACEČEK – housle

Program:

Gavin Bryars – Ramble in Cortona

Johannes Brahms – Variace na Paganiniho téma

Dmitrij Šostakovič – klavírní trio č. 2

Miroslav Beinhauer

Hraje na klavír od čtyř let, od pěti let byl žákem Boženy Košťálové na ZUŠ Viléma Petrželky v Ostravě – Hrabůvce, poté navštěvoval hudební gymnázium na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě u Mgr. Zdeňka Pěčka, nyní je studentem Janáčkovy akademie múzických umění v Brně ve třídě MgA. Heleny Weiser. V roce 2014/2015 absolvoval stáž ve Vídni na Universität für Musik und darstellende Kunst, kde byl jeho profesorem Jan Jiracek von Arnim, poté pobýval rok na stáži v belgickém Gentu pod vedením prof. Daana Vandewalleho.

Zúčastnil se několika soutěží. Na mezinárodní klavírní soutěži AMADEUS v Brně získal čestné uznání jako nejlepší český účastník ve své kategorii a v klavírní soutěži PRAGUE JUNIOR NOTE v Praze druhé místo. Byl účastníkem festivalů v ČR, Belgii a Polsku jako např. Gentse Feesten, Ostravské dny nové hudby, Janáčkovy Hukvaldy či Janáček Brno, Česko – polské dny, vystupoval s Opavským komorním orchestrem, Pěveckým sdružením moravských učitelů, Kubínovým kvartetem či Ostravských dechovým kvintetem. V roce 2012 vydal své debutové CD s názvem U klavíru, natáčí pravidelně pro Český rozhlas.

Jiří Hanousek

Na ostravské konzervatoři studoval hru na violoncello u Ivana Měrky a Jana Hališky a kompozici u Jaromíra Podešvy. Ve studiu hry na violoncello pak pokračoval na pražské AMU ve třídě Miloše Sádla. V roce 1986 začal vyučovat na ostravské konzervatoři, kde působí dodnes. Od roku 2002 rovněž vyučuje hru na violoncello na Institutu pro umělecká studia Ostravské univerzity. Již během studií získal mnohá ocenění na různých soutěžích. Jeho největším soutěžním úspěchem je titul laureáta a druhá cena na Mezinárodní soutěži Pražské jaro. Zúčastnil se interpretačních kurzů v Pommersfeldenu, Kerkrade, Marlboro, Vermont a Villarceaux, které vedli např. Paul Tortelier, Menahem Pressler a Rudolf Serkin. V letech 1987-91 byl sólistou Moravské filharmonie Olomouc, od roku 1991 je sólistou Janáčkovy filharmonie Ostrava. Jako sólový i komorní hráč vystupoval v mnoha zemích Evropy a také opakovaně v USA, Kanadě, Japonsku, Tchaiwanu a Jižní Koreji. Spolupracuje s řadou domácích i zahraničních orchestrů. S pianistou Pavlem Kašparem založil komorní Duo Moravia, s nímž absolvoval mnoho koncertů doma i v zahraničí. Hraje na violoncello, které postavil Miroslav Komár.

Petr Maceček

Houslista Petr Maceček je absolventem Akademie múzických umění v Praze. Je držitelem několika ocenění včetně zvláštní ceny v soutěži Henryka Wieniawského v Polsku. Byl koncertním mistrem Slovenského komorního orchestru, koncertním mistrem a uměleckým vedoucím orchestru Cappella Istropolitana v Bratislavě. Po svém příchodu do Prahy byl v 90. Letech koncertním mistrem Sukova komorního orchestru a poté řadu let působil jako koncertní mistr a umělecký vedoucí Pražského komorního orchestru. Jako sólista těchto orchestrů nebo samostatný sólista koncertoval ve významných koncertních sálech po celé Evropě, Jižní Americe, Spojených státech a Asii. Natáčel pro nahrávací společnosti Naxos, Vox Classics, Koch Discover, BMG aj. Petr Maceček působil jako vyučující v celé řadě mezinárodních mistrovských kurzů u nás i v Evropě a pedagogicky působí na mezinárodní konzervatoři v Praze a na ostravské univerzitě. Od roku 2000 do roku 2011 byl členem Talichova kvarteta, které je považováno za jedno z nejlepších světových smyčcových kvartet.


Fotografie a videa



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz