DOBRÁ VOLBA - BENEFICE PRO DIAKONII PRAHA


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


DOBRÁ VOLBA - BENEFICE PRO DIAKONII PRAHA


21.10.2017, 14,00 celodenní

21.10.2017, 14,00 klasika

21.10.2017, 16,30 jazz

21.10.2017, 19,30 folk

21.10.2017, 21,00 blues

Termín koncertů stanovený na den voleb dne 21. 10. 2017 vyšel zcela náhodou. Byl totiž jediný, na kterém se shodli všichni účinkující. Vůbec tedy nejde o žádnou volební veselici organizovanou jakoukoli politickou stranou :-)

Proč pásmo koncertů v kostele?

Protože je to neopakovatelný zážitek. Sál modlitebny vinohradského sboru ČCE je vhodný pro koncerty různých hudebních stylů. Má velmi příjemnou akustiku a proto jsme se rozhodli, že jej rozezníme od klasiky po blues.

Nejde však jenom o uši, ale i o duši. Hudba všech autorů a interpretů, které budete moci slyšet, má každá trochu jiný styl, jinou barvu, energii, ale pokaždé je to také duchovní zážitek. Do kostela se zkrátka hodí.

Jaké autory a interprety uslyšíte?

Jiřina Marešová Dvořáková - varhanní recitál

Začínáme blokem klasické hudby, který zahájí varhanní recitál Jiřiny Marešové-Dvořákové. Pokud by Vás zajímalo, kde všude studovala hru na varhany, s kým vystupuje nebo jaká získala ocenění, podívejte se na: https://sites.google.com/site/jirinadvorakovamaresova/home. Ještě větším příslibem je však její umění improvizace a schopnost duchovní hudbu procítit. Myslíme si, že o mnohém svědčí i to, že je nejmladší autorkou písně v Dodatku Evangelického zpěvníku.

Skladby, které zazní:

Jiřina Dvořáková Marešová: varhanní improvizace na píseň - Radujme se vždy společně

Sigfried Karg-Elert: Nun danket Alle Gott, op. 65, No. 59

Louis Vierne: Carillon de Westminster, op. 54

Jiřina Dvořáková Marešová: varhanní improvizace na píseň - Tebe Bože chválíme

Marcel Grandjany: Aria v klasickém slohu pro harfu a varhany

V posledním titulu budete mít možnost slyšet i Lydii Härtlovou na harfu. Tím se plynule přesuneme k dalšímu bodu programu a Lydii doplní její spoluhráči, se kterými tvoří soubor Trigonum musicum.

Trigonum musicum

Toto komorní trio vyniká jemným souzvukem harfy, hoboje a violoncella. Kromě již zmíněné Lydie Härtelové na harfu se představí další vynikající hudebníci: Jan Keller na violoncello a David Prosek na hoboj. Soubor Trigonum musicum vznikl jako komorní projekt spoluhráčů ze Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Jana Kellera je od r. 2011 možno slyšet v České filharmonii, ale také v rytmu jazzu v Noční Optice, která vystoupí v našem pásmu od 16:30. Všichni tři hudebníci jsou nejen vynikajícími interprety, ale dokáží také hudbu pro složení tria upravit. Díky tomu se přes klasické skladby dostaneme až k ragtimu!

Skladby, které zazní:

Johann Sebastian Bach: Was Gott tut, das ist wohlgetan

Alessandro Besozzi: Sonáta C dur pro hoboj, harfu a cello

Johann Sebastian Bach: Air pro violoncello a harfu

Václav Vodička: Sonáta C dur pro hoboj, harfu a cello

František Xaver Thuri: Intermezzo lyrico pro hoboj a harfu

Arvo Pärt: Fratres pro violoncello a harfu

Petr Eben: Duettina pro hoboj a harfu

Tři ragtimy v úpravě pro hoboj, cello a harfu.

Noční optika

Co o své hudbě říkají sami muzikanti? "Výsledkem je jakási periferie, předměstí jazzového mainstreamu, kam probleskují ozvuky pulsující horečky metropole i vanutí sešeřelých hladin lesních tůní. Meditace neurotikova a úprk flegmatika zde splývají v herbář pozapomenutých živočichů." Zní to mnohoslibně a rozhodně ne jednoakordově. Znalci pochopitelně dávno vědí, ale my ostatní můžeme své mozkové závity a smysly zaměstnat. Noční optika zahraje speciální set z několika posledních vydaných CD a jistě přidá i něco ze staršího repertoaru.

Jaroslav Hutka

Je jedním z nejznámějších českých písničkářů. Kromě vyhraněných názorů a jemné poetiky textů je jeho tvorba zajímavá také tím, že se v ní hrdě hlásí k odkazu moravských lidových písní. Mohlo by se to zdát "samozřejmé", ale ve skutečnosti je to věcí ojedinělou. V dobách největší popularity folku mnoho českých muzikantů pokukovalo zpoza železné opony po Bobu Dylanovi, Pete Seegerovi a dalších z generace protest songu. Jaroslav Hutka i tehdy hledal inspiraci zejména zejména ve sbírkách lidových písní od Františka Sušila a Františka Bartoše. Dokonce je zpíval v době své emigrace holandsky, čímž se jen tak někdo nemůže pochlubit :-) V říjnu 2017 to bude již 50let co začal aktivně koncertovat, takže je to při jeho letošních sedmdesátinách takové dvojité jubileum.

Justin Lavash

Když se řekne blues, může to znamenat ledascos, včetně toho pomalého tance na posledním plese. Když si ale představíte, jak může vypadat bluesman, tak už jste celkem blízko k tomu, kým je Justin Lavash. Jasně, je to ten chlápek, kterého jednou vidíte hrát v metru nebo u mostu, pak ho zahlédnete hrát někde v klubu, nebo zaslechnete v nahrávkách známějších umělců. Justin má za sebou spolupráci s Monikou Načevou, Lenkou Dusilovou a Beatou Hlavenkovou, ale jeho autorská tvorba je odlišná. Je to muzika, ve které je celý život. Justin zahraje speciální set, kde zazní nejen soudobé elektronické blues, ale také jeho kořeny až ke spirituálům.


Fotografie a videa



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz