Zřícenina hradu Ralsko

Mírová, 471 24, Mimoň, Tel.: +420 487 805 010, infocentrum@mestomimon.cz
Mimoň/Památky - Mimoň




Písemné zmínky o kamenném hradu na kopci Ralsko se v pramenech vyskytují stále častěji od roku 1389, kdy tu sídlil následník Jana z Vartemberka, prvního majitele z roku 1377. Rod zdejší državu zařadil do sítě hradů, kterými ovládali důležitou cestu z Žitavy do Čech. Ralsko vlastnili až do 16. století, kdy začali ztrácet moc.

Později, po roce 1505, připadl hrad Bibrštejnům a nebyl obývaný. Poskytoval úkryt loupeživým rytířům a byl základnou pro rozličné nelegální aktivity. Údajně jej užívali i mincíři z Lužice pro ražbu falešných peněz. Od roku 1608 je ve všech záznamech uvedeno, že je pustý.

Dnes jsou zde k vidění zbytky hradeb, dvou obytných věží a obvodové zdivo paláce. Středověké zdi hyzdí nápisy v azbuce po příslušnících sovětských okupačních jednotek, kteří kraj ovládali od roku 1969 až do odchodu v roce 1990. Za jejich správy tu vyhořela novodobá vyhlídková věž.

Zřícenina je dnes po základní rekonstrukci a nedávno ji koupil soukromník Milan Baier, který s ní má velké plány. Vrchní část kopce i se zříceninou patří do přírodní rezervace Ralsko.

Zřícenina hradu Ralsko je volně přístupná po celý rok.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz