Zřícenina hradu Rabštejn (okres Třebíč)

Dukovany, 675 56, Dukovany
Dukovany/Památky - Dukovany




Hrad kolem strmé skály nechali vystavět páni z Janovic někdy v polovině 14. století. První písemná zmínka o něm pochází z kupní smlouvy roku 1358. Nedlouho po tomto datu vypukly moravské markraběcí války o nadvládu umožněné uvolněním centrální politiky království po smrti Karla IV.

Morava pak dlouhá léta zažívala bezvládí, kdy se mnoho šlechticů stalo loupeživými rytíři. Přepadávali hrady a vesnice protivníků, zajímali vozy projíždějících obchodníků a brali rukojmí kvůli výkupnému.

Přesně v této době Rabštejn získal Hynek Jevišovský z Kunštátu, přezdívaný Suchý čert. Podnikal z hradu loupeživé výpady po širokém okolí. Když roku 1408 bezdětný zemřel, převzal po něm živnost jeho synovec. Pokračování zlodějských výprav v roce 1409 přinutilo moravské stavy k úspěšnému vojenskému zákroku proti Rabštejnu.

Ještě v době husitských válek tu byla stálá posádka husitů. Poté se hrad stal opět loupežnickým sídlem, až moravští stavové uspořádali roku 1446 znovu trestnou výpravu, hrad dobyli a tentokrát už zbořili.

Z poněkud tajemných trosek dvoudílného kamenného hradu je dobrý výhled na jadernou elektrárnu Dukovany.

Zřícenina hradu je celoročně volně přístupná.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz