Zřícenina hradu Orlík nad Humpolcem

Rozkoš, 396 01, Rozkoš, Tel.: +420 607 461 131, info@hrad-orlik.cz
Rozkoš/Památky - Rozkoš




Zřícenina hradu Orlík nad Humpolcem

hrad-orlik-3.jpg
Hrad vznikl v poslední třetině 14. století a je připisován Jindřichu z Dubé. Pak patřil Trčkům z Lípy a dalším rodům. Ještě v 16. století přibyl renesanční palác a dělostřelecký bastión. Už roku 1708 je hrad popisován jako pustý, sice s dobře zachovalými zdmi, ale obydlený pouze myslivcem. Dodnes se zachovala hranolová věž, druhá hradní brána, bašta, zbytky opevnění a podsklepených paláců i černá kuchyně se zrekonstruovanou chlebovou pecí.
Mapa - Zřícenina hradu Orlík nad Humpolcem

Rozkoš, 396 01, Rozkoš

Telefon: +420 607 461 131
E-mail: info@hrad-orlik.cz
Web: http://www.castrum.cz


Areál zchátral hlavně v 19. století a některé jeho části byly rozebrány na stavební materiál. Zřítila se i část hradní věže. Její zbytky byly poprvé zakonzervovány na popud místních rodáků roku 1913. Další zabezpečení, včetně odvozu sutě, provedl Klub českých turistů v letech 1939 až 1941. Orlík pak byl oblíbeným cílem turistů i společenských akcí mladých lidí.

Bohužel po okupaci republiky sověty nastal normalizační úpadek. Hrad chátral, vstup do něj byl zakázán a znovu mizel na stavební materiál. Roku 1988 začala na hradě pracovat malá skupina místních nadšenců. Později se transformovala v občanské sdružení humpolecké pobočky Klubu Augusta Sedláčka. Roku 1997 klub založil obecně prospěšnou společnost Castrum, která s podporou města Humpolce hrad udržuje dodnes.

Prohlídky jsou neomezené a bez průvodce. Nejlepší je u pokladen zakoupit jednoduchého průvodce s názornou navigací. V horním patře provozního objektu je otevřeno nové hradní muzeum. Expozice návštěvníky provází historií hradu. Představuje mimo jiné archeologické nálezy především kachlářského středověkého umění, technologie a předměty používané k výrobě kachlových kamen. Muzeum také shromáždilo zachráněné architektonické kamenické články a mohutný trám ze stropu hradního objektu, který je datován před rokem 1376.

Hradní galerie ve spodní části provozní budovy připravuje pro každou sezónu hned několik krátkodobých výstav. Výstavní program je k mání na hradním webu. Momentálně probíhá přeměna částečně zachované čtyřhranné hlavní věže v rozhlednu. Věž byla dutá a vysoká kolem 25 metrů, chodilo se do ní po dřevěném můstku z protilehlého starého paláce. Můstek se dal v případě nebezpečí odstranit, a tak bylo možno znemožnit vstupu do věže. Trasy dále vedou sklepením i terasami, zříceninou starého i nového paláce, bastionem a třemi baštami. V prostřední baště je instalace věnovaná opevňovací technice z poloviny 15. století.

V okolí hradu je řada stop po historickém dobývání zlata. Hlavní 100metrový úsek hornických prací sleduje rudnou žílu do hloubky sedmi metrů a je součástí kolem 500 m dlouhého těžebního pásma.

Kolem hradu prochází Naučná stezka Březina se zastaveními k historii a přírodním zajímavostem Humpolecka.

  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne 10:00 - 17:00
Květen Čt - Ne 10:00 - 17:00
Červen Čt - Ne 10:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 9:00 - 18:00
Srpen Út - Ne 9:00 - 18:00
Září Čt - Ne 10:00 - 17:00
Říjen So + Ne 10:00 - 17:00

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz