Zřícenina hradu Lopata

332 04, Milínov u Nezvěstic
Milínov u Nezvěstic/Památky - Milínov u Nezvěstic




Na místě se při vykopávkách našla řada cenných artefaktů, z nichž nejcennějšími jsou zajisté pohár s reliéfem čtyř tváří a gotický čtyři metry vysoký portál.

Z hradu se do dnešních dnů dochovala hráz rybníka, zbytky cisterny vytesané do skály, část hradeb a zdiva paláce a základy okrouhlé a hranolové věže.

V okolí hradu je několik zajímavostí, například asi 600 m od hradu vzdálené mohylové pohřebiště nebo zámek Kozel, nacházející se v blízkých Šťáhlavech.

Dostupnost:

  • pěšky – cca 3,5 km z obce Kornatice
  • na kole – cca 3,5 km z obce Kornatice
  • autem – asi 3,1 km z obce Kornatice, poté 400 m pěšky
  • vlakem – zastávka Kornatice rybník, poté asi 1,3 km pěšky nebo 1,6 km, pokud se vydáte po modré turistické značce

Obranný hrad Lopata je poprvé zmíněn v listině z roku 1377. Poté, co byl na jaře 1397 obsazen lupiči a lapky, byl osvobozen královskými vojsky a stal se majetkem Václava IV. Král jej roku 1401 daroval domažlickému pánovi Maršíkovi z Hrádku, který pak za doby husitských válek bojoval i se svými syny na straně katolíků.

Po jeho smrti zdědil hrad jeho syn Habart Lopata z Hrádku, který dál pokračoval v boji proti husitům. Měl však špatnou pověst, neboť se svými kumpány plenil a loupil v širokém okolí. Husitští vůdci se tehdy rozhodli jeho řádění zastavit a na podzim roku 1432 začali hrad dobývat. Ten byl však dobře opevněn, a tak se jeho obléhání protáhlo až do jara, kdy obránci již nezvládli území chránit a jedné únorové noci hrad podpálili a rozutekli se do všech stran. Husitští vůdci se rozhodli hrad zbořit, aby se už nikdy nedostal do špatných rukou. Poté již nebyl nikdy obnoven.

Zřícenina je volně přístupná po celý rok.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz