Zřícenina hradu Klenová

Klenová, 340 21, Janovice nad Úhlavou, Tel.: +420 376 392 208, info@gkk.cz
Janovice nad Úhlavou/Památky - Janovice nad Úhlavou




Hrad Klenová vznikl ve 13. století jako nové sídlo rodu pánů z Klenovic a z Janovic. Těm patřil prakticky až do 16. století, kdy jej získal rod Harantů z Polžic a Bezdružic, který jej nechává renesančně přebudovat. V 19. století následují další stavební úpravy v duchu romantismu. Raně gotický hrad byl dvoudílné dispozice – měl dvě vnitřní nádvoří. V přední části hradu se z části dochovala čtyřhranná obranná věž, tzv. bergfrit.

Po nákladné a rozsáhlé přestavbě v renesančním stylu z původního raně gotického hradu nic nezbylo. Největší pozornost při této přestavbě byla věnována nejspíše křídlu jižnímu, v jehož patře byl velký sál s arkýřem a žebrovou klenbou.

Hrad je unikátní i stylem, kterým jeho majitelé posílili jeho obvodovou ochranu – namísto stavby nové zdi tu starou jednoduše obezdili. Spolu s mohutným příkopem byla tato hradba velice účinnou obranou proti dělostřelbě.

Podoba hradu ze 13. století byla v mnohém odlišná od podobných staveb své doby. Spolu s hradem Žebrákem patří Klenová k našim nejstarším dvouvěžovým hradům. Na našem území je ojedinělý i čtverhranný bergfrit, který je podle historiků typický spíše pro Podunají.

Přestavba z poloviny 15. století položila základ tzv. novověkému pevnostnímu systému. Nově vybudovaná linie hradeb a opevnění totiž nejen poskytovala obráncům důležitou ochranu proti střelbě nepřítele, ale dispozicí střílen umožňovala relativně bezpečně útočit na obléhající jak dělostřelbou, tak křížovou palbou z ručních zbraní. Hrad Klenová patřil k tomu nejlepšímu, co bylo v té době dosaženo v oblasti fortifikace.

  Otevírací dny Čas
Duben Út - Ne 10:00 - 16:00
Květen - Červen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červenec - Srpen Po - Ne 9:00 - 18:00
viz též Zámek Klenová - Galerie pod širým nebem

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz