Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
17.6.2015 - 31.12.2015 Hrad Špilberk Vyprodáno

Máte rádi pivo? Víte jaká je výrobní technologie piva? Kolik je dnes v Brně vlastně pivovarů? A nebo z čeho se vařilo středověké pivo? Pokud Vás zajímají veškeré informace o této lahodné tekutině, tak nezapomeňte navštívit výstavu, na které dostanete zaručeně žízeň! Výstava se bude konat v Brně na Špilberku od 17. 6. 2015 do konce letošního roku a zodpoví Vám veškeré informace související s pivem v Brně. Výstava Vás provede historií výroby i konzumace piva v Brně od pravěku až po současnost. Budete moci zprostředkovaně nahlédnout do nejstarších brněnských pivovarů i hospod.


Slavnostní otevření výstavy ŽÍT PIVO se bude konat 17. června na hradě Špilberku v 17.00 hodin, součástí vernisáže bude i křest piva Špilberk 10 za přítomnosti Petra Hauskreschta, vrchního sládka Brněnské pivovarnické společnosti s.r.o.

Výstava zodpoví veškeré otázky související s pivem v Brně. Nastíní vývoj technologie výroby piva, od prvních pšeničných piv dochucovaných třeba bylinkami až po dnešní nejběžnější spodně kvašená piva z ječmenného sladu. Zachyceny budou i proměny ve způsobu prodeje piva, od domácí výroby i konzumace přes právovárečné domy až po klasické hostince.

Na příběhu piva lze ilustrovat i obecné společenské proměny. S rozvojem měst ve 13. století souvisí vznik měšťanských pivovarů, naopak v 16. století nastupuje podnikavá šlechta, která zaplavuje trh levným lehkým pivem, které se pije stejně běžně jako voda.

Průmyslová revoluce pak dává základy pro velké pivovary vlastněné bohatými podnikatelskými rody, útlum výroby lze zaznamenat v období obou světových válek i následného poválečného zestátnění soukromého majetku.

Také budou připomenuty nejstarší brněnské hostince – např. u Modrého lva, hostinec U Bílého kříže, hostinec U Tří knížat na Poštovské, aj.

Vystaveny budou archeologické nálezy, například tzv. brněnské poháry, nádoby z 15. až 16. století, které pravděpodobně sloužili i k pití piva, z mladších exponátů náčiní i zařízení k výrobě piva, historické pivní sklo, pivní podtácky. Nebudou chybět dokumenty dokládající nejstarší pijácké zvyklosti nebo i stížnosti obyvatelstva na kvalitu piva.

Výstava bude zakončena zmínkou o současných trendech, kdy sice klesá spotřeba točeného piva na jednoho obyvatele, ale naopak stoupá obliba produkce z minipivovarů nebo též řemeslných pivovarů.


Fotografie a videa

Hrad Špilberk

hrad-spilberk-5-2.jpg
Hrad Špilberk, který se vypíná nad moravskou metropolí Brnem, má za sebou dlouhou a zajímavou historii. Tento původně gotický hrad prošel v průběhu staletí mnoha proměnami. Byl pevností, která upevňovala panovníkovu moc na Moravě, a stal se i jedním z nejtvrdších žalářů rakousko-uherské monarchie. Vedle sebe zde seděli jak vrazi, tak i režimu nepohodlní spisovatelé. Dnes můžete na hradě navštívit například zdejší kasematy či expozici muzea.
Mapa - Hrad Špilberk

Špilberk, 602 00, Brno

Telefon: +420 542 123 611
E-mail: muzeum.brno@spilberk.cz
Web: http://www.spilberk.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz