Eliadova knihovna – Divadlo Na zábradlí

Anenské náměstí, 110 00, Praha, Tel.: +420 222 868 870, nazabradli@nazabradli.cz
Praha/Divadla - Praha




Eliadova knihovna – Divadlo Na zábradlí

divadlo-4.jpg
Eliadova knihovna je alternativní scéna Divadla Na zábradlí, určená převážně mladým tvůrcům. V současné době pravidelně účínkují v Eliadově knihovně 4 soubory: Masopust, Omnimusa, Damúza a Cinema Glok. Konají se tady scénická čtení, projekce a divadelní představení.
Mapa - Eliadova knihovna – Divadlo Na zábradlí

Anenské náměstí, 110 00, Praha

Telefon: +420 222 868 870
E-mail: nazabradli@nazabradli.cz
Web: http://www.nazabradli.cz


Eliadova knihovna je součástí Divadla Na zábradlí, které má za sebou bohatou historii. Za více než 50 let jeho existence se tady vystřídala celá řada významných osobností české dramatiky, mezi nimi například Jiří Suchý, Jan Grossman, Petr Lébl nebo J. A. Pitínský, kteří tady vytvořili nespočet legendárních inscenací. Divadlo se i nadále řadí k umělecky nejkvalitnějším stánkům svého druhu v České republice a stále se těší velké přízní diváků.

Viz historie Divadla Na zábradlí

Pravidelně účinkující soubory EK:

Masopust

Společnost Masopust je nezávislé divadlo, působící od roku 2008 v oblasti dramaturgické archeologie propojené se současnými tématy a obrazivou režií. Linka introvertních témat se společenským přesahem počala Královstvím Lenky Lagronové a pokračovala tituly Konec masopustu Josefa Topola, Brand Henrika Ibsena a Vytrvalý princ Calderóna de la Barca v režii Štěpána Pácla.
Masopust se s oblibou věnuje nehraným či dokonce zdánlivě nehratelným textům (Andělé mezi námi Františka Langera), které nabízejí pestrou škálu vytěsněných témat a jevů. Považuje je za zásadní a opomíjený zdroj, s nímž je potřeba se setkávat. Poetika divadla Masopust se rodí z propojení klasických kusů s ryze současnými divadelními prostředky.
Vedle stěžejní řady inscenací se věnuje tvorbě pohádek (Šiktanc, Jirous) či exteriérových produkcí u příležitosti poutě Nanebevzetí Panny Marie v severomoravské vesničce Pekařov (Sestra Paskalína, Everyman, Pašije).

 

Omnibusa

Omnimusa je nezávislým uměleckým spolkem působícím v Praze od roku 2007. Ústřední uměleckou postavou je skladatel, scénárista, klavírista i režisér Miloš Orson Štědroň. Omnimusa realizovala řadu jeho autorských hudebních a hudebně-divadelních projektů na kterých spolupracovala s desítkami těch nejlepších umělců (např. režiséři Jan Nebeský, Jan Frič, scénografky Jana Preková, Lucia Škandíková ), např. Kabaret Ivan Blatný (nominace na Cenu Alfréda Radoka za nejlepší hudbu 2007), Lamento/Den a noc Matky Terezy (nominace na Cenu Alfréda Radoka za nejlepší hudbu 2010) či Divadlo Gočár (Cena Alfréda Radoka za nejlepší hudbu 2012 a Cena Divadelních novin 2012/13) - nyní na repertoáru Divadla Na zábradlí.
Cílem spolku je, stejně tak jako jeho stěžejního tvůrce, propojovat divadlo s hudbou a překračovat zaběhnuté žánrové kategorie. Nejčastěji jsou proto představení Omnimusy charakterizovány jako "hudební divadlo".

 

Damúza

Studio DAMÚZA působí na divadelní scéně již od roku 1999. Bylo spjato se stejnojmenným prostorem ve středověkém sklepení domu Řetězová 10 na Starém Městě. V červnu 2004 o tento prostor DAMÚZA přišla a chvíli hledala svoji tvář mimo jiné jako stálý host Divadla Na zábradlí…
V současné době se pod značkou DAMÚZA skrývá produkční a producentská jednotka podporující neotřelé divadelníky, hudebníky a ostatní především vizuální umělce, kteří nechtějí zapadat do běžného divadelního provozu, ale chtějí objevovat, provokovat, zkoumat.
Od počátku se studio orientovalo především na ambiciózní projekty studentů a čerstvých absolventů DAMU. Této linie se stále držíme a podporujeme ji.
V současné době se naše dramaturgie ustálila ve dvou liniích:
Podpora objevných a neotřelých projektů pro náročného, divadelně vzdělaného diváka hledajícího něco nového. Inscenace se vyznačují propojováním žánrů alternativního, výtvarným a loutkovým divadla, hudby a tance.
Ve spolupráci s Katedrou alternativního a loutkového divadla DAMU připravujeme drobné loutkové pohádky vyznačující se precizním provedením, minimálním obsazením, autorským přístupem k loutkám a výtvarné stránce představení a důrazem na poselství silného příběhu.

 

Cinema Glok

Cinema Glok je distribuční label společnosti Kamera Oko. Uvádí do kin výjimečné ale těžko zařaditelné filmy.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz