Studiová scéna Na Půdě – Jihočeské divadlo

Dr. Stejskala, 370 47, České Budějovice, Tel.: +420 386 356 925, info@jihoceskedivadlo.cz
České Budějovice/Divadla - České Budějovice




Studiová scéna Na Půdě – Jihočeské divadlo

scena.jpg
Studiová scéna Na půdě spadá pod, spolu s prostory Kulturního domu Metropol, Malým divadlem v Hradební ulici a otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích a vznikla v únoru roku 2015 po rozsáhlé rekonstrukci hlavní budovy Jihočeského divadla. Scéna vznikla v přistavěném podkrovním podlaží restituovaného domu v ulici Dr. Stejskala, jenž je propojen s historickou budovou divadla. Do Studiové scény Na Půdě může usednout kolem 70 diváků, kapacita se však dá zvýšit až na 100 míst. Prostor nejvíce využívá činohra, ale slouží též i ­jako experimentální zázemí pro operu a balet. Scéna je zároveň zkušebnou.
Mapa - Studiová scéna Na Půdě – Jihočeské divadlo

Dr. Stejskala, 370 47, České Budějovice

Telefon: +420 386 356 925
E-mail: info@jihoceskedivadlo.cz
Web: http://www.jihoceskedivadlo.cz


Jihočeské divadlo stojí v jedné z nejstarších historických částí města České Budějovice. Za svou dlouholetou historii prošla divadelní budova několika rekonstrukcemi. Původní stavba byla dokonce jugoslávskou firmou zdemolována a místo ní zde byla postavena nová, modernější budova s kapacitou 257 sedadel. Z toho je 151 v přízemí a 106 na balkoně.

K Jihočeskému divadlu patří i Studiová scéna Malé divadlo v Hradební ulici. Toto původně loutkové divadlo s kapacitou 100 lidí dnes sice stále slouží loutkohře, ale navíc se v něm konají i představení činohry Jihočeského divadla. Divadlo využívá i prostory Kulturního domu Metropol, kde se konají představení činoherního a operního souboru. V letních měsících využívá českobudějovické divadlo ke svým představením i otáčivé hlediště v zámecké zahradě v Českém Krumlově. Od února 2015 přibyla k Jihočeskému divadlu Studiová scéna Na půdě.

 

Pro studenty připravuje divadlo speciální akce, které jsou v programu označeny speciálním symbolem jako tzv. „studentské středy“. Jedná se o představení, na která mají studenti snížené vstupné. Tato akce zahrnuje představení všech souborů Jihočeského divadla, studenti tedy můžou využít slevu na činohru, balet, operu i loutkohru. Navíc je v rámci představení pro studenty upraven i dress code, mohou klidně přijít v neformálním oblečení.

Mnoho let působí u divadla i baletní škola, která se kromě klasického baletu zaměřuje i na výuku moderního a lidového tance.

Umělecký soubor Studiové scény Na Půdě

viz Umělecký soubor Jihočeského divadla

Repertoár Studiové scény Na půdě

 

Petr Kolečko - Poker face (2015)

Milena Štráfeldová - Osamělé večery Dory N. (2015)


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz