Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
21.5.2015 20:00 Venuše ve Švehlovce Vyprodáno
20.4.2015 20:00 Venuše ve Švehlovce Vyprodáno
8.3.2015 20:00 Venuše ve Švehlovce Vyprodáno

Pět performerů si na internetové seznamce vybralo jednu ženu a všichni ji postupně oslovili. Komu odpověděla? Co na sebe prozradila? Komu slíbila schůzku? A s kým se skutečně sešla? Proč je sama? Co jsou její tajemství? Jaká je v posteli? A jaká vlastně je jako člověk? Pět mužů skládá v rámci dokumentárního představení společně obraz jediné ženy, sestavený z inzerátu, mailů, SMS zpráv a dojmů z prvního rande. Tento performativní dopis ženě, kterou nemilují, je tečkou jejich milostné konverzace. Představení, které se pohybuje na hraně dokumentárního divadla, stalkingu, mapování fenoménu singl žen nad 30 let, legrace a touhy po lásce. O svých svůdcovských úspěších nebo neúspěších vyprávějí muži - na jevišti navlečení do kostýmů zvířecích samců, konkrétně plemenného býka, netopýra, medvěda, jelena v říji a elegantního motýla.


Impulsem k vytvoření inscenace byla touha blíže prozkoumat fenomén života singl žen nad 30 let. Zdá se, že v našem okolí je stále více mužů i žen, kteří žijí mimo manželství i mimo partnerský život. Často se jedná o ženy, které jsou atraktivní, samostatné, inteligentní, vtipné, úspěšné téměř ve všem - krom hledání trvalého přítele.

„Je mi jasné, že pro někoho to bude přes čáru, a možná to přes čáru skutečně je,“ připouští režisér Jakub Čermák. „Na začátku jsme o tom dlouze diskutovali, ale nenašli jsme žádný způsob, jak projekt jinak realizovat. Určili jsme si několik pravidel, abychom se chovali v rámci vymezených hranic co nejvíc fair. Samozřejmostí je anonymizace. Neprozradíme ani její jméno, ani neukážeme třeba fotografii. I když obojím disponujeme. Sami jsme moc zvědaví, co nám naše adresátka milostného dopisu řekne, za předpokladu, že s námi bude ještě mluvit."

Uvádí soubor Depresivní děti touží po penězích - nezávislé, umělecké těleso, které od roku 2004 realizuje řadu kulturních projektů, převážně divadelních cyklů v netradičních prostorech. Jeho úkolem je oživovat nezvyklá prostředí uměním, reagovat na současná společenská témata, vnášet silné interpretační přístupy, propagovat a vytvářet progresivní současné umění různých žánrů a druhů (divadlo, literatura, video, film, výtvarné umění), obohacovat kulturní život v republice, ve městě i na venkově.

Autor konceptu a režie: Jakub Čermák

Dramaturgie: Veronika Musilová Kyrianova

Scénografie: Radka Josková

Hudba: Adam Kratochvíl

Světelný design: Lukáš Dřevjaný

Hudební spolupráce: Radomír Švec

Asistentka představení: Nikol Černá

Medvídek: Richard Němec

Jelen v říji: Viktor Filip

Plemenný býk: Pavel Cimbál

Motýlek: Josef Hervert

Netopýr: Stanislav Štoček



Venuše ve Švehlovce

venuse-ve-svehlovce7.jpg
Venuše ve Švehlovce je nové kulturní centrum pár kroků od náměstí Jiřího z Poděbrad. Nabízí stálou scénu pro soubory Depresivní děti touží po penězích, 11:55 a Chemické divadlo. Další program nabízí alternativní divadlo, filmová promítání, performance, komunitní akce, workshopy, instalace, výstavy apod. Prostor je otevřen především progresivním uměleckým skupinám a studentským inciativám. Venuše je umístěna v historickém sálu ve stylu art deco, jejím architektem je Jan Chládek. Celá budova vznikla v letech 1923-25 a je chráněnou památkou. Rozměry sálu jsou cca 14x14 metrů. Kapacita dosahuje až 150 míst. Kulturní centrum je provozováno pražskou neziskovou organizací Zákulisí, z.s.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz