Venuše ve Švehlovce

Slavíkova, 130 00, Praha 3, Tel.: +420 704 775 444, info@venuse-ve-svehlovce.cz
Praha 3/Společnost - Praha 3




Venuše ve Švehlovce

venuse-ve-svehlovce7.jpg
Venuše ve Švehlovce je nové kulturní centrum pár kroků od náměstí Jiřího z Poděbrad. Nabízí stálou scénu pro soubory Depresivní děti touží po penězích, 11:55 a Chemické divadlo. Další program nabízí alternativní divadlo, filmová promítání, performance, komunitní akce, workshopy, instalace, výstavy apod. Prostor je otevřen především progresivním uměleckým skupinám a studentským inciativám. Venuše je umístěna v historickém sálu ve stylu art deco, jejím architektem je Jan Chládek. Celá budova vznikla v letech 1923-25 a je chráněnou památkou. Rozměry sálu jsou cca 14x14 metrů. Kapacita dosahuje až 150 míst. Kulturní centrum je provozováno pražskou neziskovou organizací Zákulisí, z.s.
Mapa - Venuše ve Švehlovce

Slavíkova, 130 00, Praha 3

Telefon: +420 704 775 444
E-mail: info@venuse-ve-svehlovce.cz
Web: http://www.venuse-ve-svehlovce.cz/cs/venuse/


Venuše ve Švehlovce nabízí každý měsíc bohatý program skládající se zejména z činoherních divadelních představení mladých souborů, ale i jiných akcí.

Sál má samostatný vchod průjezdem z ulice.
Sál se několik let nepoužíval, neposkytuje tedy žádný luxus, ale zato má neopakovatelnou atmosféru.
K sálu patří foyer a toalety, dále je tu malé zázemí (improvizované šatny apod.).

Stálými soubory Venuše ve Švehlovce jsou:

Depresivní děti touží po penězích
Umělecký gang, který se pravidelně věnuje žánru site specific, osobitým adaptacím klasických i modernistických látek, přesahující do oblasti happeningu, rozhlasového vysílání, interaktivních eventů i klasického divadla. Vystupuje na českých i zahraničních festivalech, nositel pocty festivalu ...příští vlna/ next wave...

Chemické divadlo
Nedávno vzniklý soubor se zacílením na hledání nových forem divadla poezie. Vzniklo na základě spolupráce Vojtěcha Bárty a Jany Hauskrechtové, díky níž vznikla řada imaginativních scénických tvarů (osudy a dílo Daniila Charmse, Stanislawa Ignacy Witkiewicze, Georga Trakla ad.). Soubor tvoří divadlo poetické ( nikoli však knižní), angažované a životné.

11:55
Mladý dravý generační soubor absolventů KALD. Naše inscenace vznikají formou vedené improvizace na dané téma, danou předlohu. Řekni názor. Improvizuj. Fixuj. Hraj! 12 párů očí vidí problém z 12ti úhlů. Vyber si svůj.
12 hereckých individualit. Invaze do prostoru.

Švehlova kolej, ve které se sál nachází byla postavena v letech 1923 - 25 ve stylu styl art deco, resp. v jeho československé verzi, pro niž se vžil název „národní sloh“ nebo „národní dekorativismus“. Také se mu říkalo „styl Legiobanky“ podle vlajkové lodi tohoto typu architektury, jíž byla známá Gočárova budova v ulici Na Poříčí. Jejím architektem byl dnes již zapomenutý Jan Chládek (*1890), jeden z posledních absolventů slavné školy profesora Otto Wagnera na vídeňské umělecké akademi.

Na tehdejší dobu byla původní budova moderně zařízena a poskytovala posluchačům univerzity kvalitní zázemí, podobně, jako další tehdy rovněž dokončovaná kolej Budeč na Královských Vinohradech. Samozřejmostí byly nejen klubovny a jídelna, ale také rozlehlý víceúčelový sál, který byl vestavěn do nízkého dvorního křídla. Ten byl pojat skutečně velkoryse a mohlo se v něm třeba cvičit nebo hrát divadlo, jsou v něm dokonce i ochozy. I ten byl bohatě dekorován, mnohé původní prvky však už zmizely. Zachovány zůstaly některé staré artdecové lampy nebo okna. Sál byl po dlouhá léta zavřený, ale nyní se opět probouzí k životu.

Zákulisí, z.s. - pražská nezisková organizace poskytující servis pro nezávislé umění vznikla v roce 2012 jako neformální skupina studentů pražských vysokých škol (Arts Management na Vysoké škole ekonomické, katedra kulturologie na Univerzitě Karlově) a zástupců pražské nezávislé divadelní scény. Její cíle jsou: 1. Usilovat o kulturní obohacení společnosti, zejména v oblasti současného živého umění (divadlo, tanec, hudba, výtvarná umění, rozhlas, multižánrové projekty, happeningy, site-specific umění, další inovativní formy), 2. Podporovat uměleckou tvorbu a její rozvoj, pomáhat realizaci a propagaci uměleckých projektů., 3. Zajišťovat společenskou činnost podporující participaci fanoušků kulturních a kreativních odvětví na konkrétních uměleckých projektech. , 4. Stát se platformou podporující dobré vztahy v umělecké komunitě.

Kulturně-umělecké centrum Venuše ve Švehlovce provozuje v prostorách Švehlovy koleje od října 2014.

Pičus není kretén

Poezie starých Aztéků

Warpig

Lidožroutek

Rapsodie bez tváří

Wariot Ideal - Heavy metal soap opera

Odcházím dvakrát

Loni v Marienbadu. Made in Czechoslovakia.

Milostný dopis ženě, kterou nemilujeme

Chemická Venuše Vol. II

Příhody z bezprostředního neskutečna (Zjizvená srdce)

Zápas v divadelní improvizaci

120 dní Sodomy

Regulace intimity




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz