Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
8.5.2015 19:30 Dejvické divadlo Vyprodáno
21.4.2015 19:30 Dejvické divadlo Vyprodáno
12.3.2015 19:30 Dejvické divadlo Vyprodáno
10.3.2015 19:30 Dejvické divadlo Vyprodáno
19.2.2015 19:30 Dejvické divadlo Vyprodáno

Předlohou pro napsání této britské komedie se stal stejnojmenný, dnes už klasický film Alfreda Hitchcocka z roku 1935. Hlavní hrdina Richard Hannay se podivnou shodou okolností dostane do nezáviděníhodné situace. V jeho bytě je zavražděna neznámá agentka a on se stane hlavním podezřelým. Začíná hon na zločince, během něhož se Hannay snaží nejen uprchnout, ale především nalézt a usvědčit pravé viníky. Hrají: Jaroslav Plesl, Simona Babčáková / Tatiana Vilhelmová, Václav Neužil, David Novotný


Poprvé byla hra uvedena v červnu roku 2005 v divadle West Yorkshire Playhouse (režie: Fiona Buffini) , v srpnu 2006 měla premiéru v Tricycle Theatre v Kilburnu. Tato inscenace byla převedena 14. září 2006 do Criterion Theatre v londýnském West Endu, kde se nepřetržitě hraje dodnes.

Režisér David Ondříček, pro něhož je tato inscenace zároveň první divadelní režií, vychází nejen z divadelního textu, který jeho autor napsal pro čtyři postavy, ale také se inspiruje Hitchcockovým filmovým zpracováním původního špionážního románu Johna Buchana z roku 1915.

PREMIÉRA 28.05.2008
Délka představení: 2 hodiny s přestávkou

"...Jaroslav Plesl jako Richard Hannay s vizáží anglického gentlemana má v sobě tu pravou míru naivního vlasteneckého ostrovanství i urputnou snahu zneškodnit špionážní síť. Přestože se zdá být dramatickými situacemi pokaždé zaskočen, dokáže se z nich vlastní šikovností dostat. A dokáže se na sebe podívat se zálibným uspokojením. Plesl postavu nekomentuje přímo, ale důsledným hraním všech zvratů příběhu, které jsou zde nahromaděny. Skvělou partnerkou je mu Simona Babčáková v rolích tří žen, které zásadně zasáhly do jeho života: extravagantní, německy řízné Annabelle, pokorné, lyrické Margaret i elegantní, upjaté, posléze zamilované Pamely, dívky Richardových snů. Václav Neužil a David Novotný mají na kontě postav - mužských i ženských celou řadu. Oba toho využili k mnoha komediálním, občas až groteskním kreacím, které se vyhýbají obvyklým klišé. Zásoba gagů, jež jim připravil režisér, se zdá být nepřeberná a oba jsou hnacím motorem inscenace, protože právě oni vytvářejí situace, do nichž ženou Richarda..."
Jana Paterová, Lidové noviny

"...Režisér za vydatné pomoci scénografa Martina Chocholouška převádí filmové motivy a postupy do divadelního jazyka v obdivuhodné stylové jednotě a společně s herci tak vzdává hold filmovému řemeslu...
Klíčem k obrazivé zkratce inscenace je práce s naivně vytvářenou, přiznanou a často směšnou, ale přesto emocionálně účinnou iluzí. Maličké jeviště Dejvického divadla zabydlují postupně všechny typické filmové kulisy - konstrukce železničního mostu, londýnské cihlové zdi, telefonní budky, kožená lenoška a stojací lampa, světelná reklama, dokonce stará tajemná vila a limuzína v typické filmové perspektivě..."
Marie Reslová, Hospodářské noviny

Předloha: John Buchan a Alfred Hitchcock

Adaptace: Patrick Barlow

Původní námět: Simon Corble a Nobby Dimon

Režie: David Ondříček

Překlad: Pavel Dominik

Scéna: Martin Chocholoušek

Kostýmy: Martin Chocholoušek a Vladimíra Fomínová

Hudební spolupráce: Matěj Kroupa

Dramaturgie: Eva Suková

Jaroslav Plesl

Simona Babčáková / Tatiana Vilhelmová

Václav Neužil

David Novotný



Dejvické divadlo

dejvicke-divadlo10m.jpg
Dejvické divadlo v Praze 6 je od roku 1993 profesionální uměleckou scénou, na jejíchž prknech působí mnoho českých hereckých hvězd. V programu Dejvického divadla jsou inscenace děl světových autorů, jako je Dostojevskij, Shakespeare, Goethe, Gogol a další. Divadlo také ale ve velké míře podporuje vznik původních českých textů. Žádaná jsou autorská představení uměleckého šéfa Miroslava Krobota, ke kterým patří například Sirup a Brian a také představení Petra Zelenky Příběhy obyčejného šílenství, Teremin a Dabing Street. Součástí Dejvického divadla je i tradiční folklórní soubor Rosénka, který se specializuje především na tvorbu pro děti, ve svém repertoáru má však i představení pro dospělé. V současné době je Dejvické divadlo jednou z nevyhledávanějších a nejnavštěvovanějších českých scén.
Mapa - Dejvické divadlo

Zelená, 160 00, Praha 6

Telefon: +420 233 332 430
E-mail: rezervace@dejvickedivadlo.cz
Web: http://www.dejvickedivadlo.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz