Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
1.6.2015 19:00 Severočeské divadlo opery a baletu Vyprodáno
23.5.2015 19:00 Divadlo A. Dvořáka Příbram Vyprodáno
13.5.2015 19:00 Divadlo Na Jezerce Vyprodáno
9.4.2015 19:00 Divadlo Na Jezerce Vyprodáno
12.3.2015 19:00 Divadlo Na Jezerce Vyprodáno

Staňte se svědky jednoho z nejneuvěřitelnějších milostných dobrodružství v dějinách. Jaký je prostředek pro naplnění milostné touhy? Co pomůže při potížích s vyprazdňováním hormonů lásky a zvýší enormně potenci orgánů? MANDRAGORA! Příběh o léčbě založené na slepé víře v moc šarlatánů a mastičkářů z pera Niccoló Machiavelliho. Hvězdné obsazení dvou hlavních rolí: Radek Holub a Jan Hrušínský. Vášeň, láska, intriky, hřích, pokrytectví - to všechno se snoubí v satirické komedii Mandragora, kterou uvádí pražské Divadlo Na Jezerce. Divadelní společnost Jana Hrušínského přibližuje komedii dnešku transponováním do padesátých let 20. století.


Mandragorakolem roku 1520. Nejvýznamnější komedie v próze. Příběh o léčbě založené na slepé víře v moc šarlatánů a mastičkářů. Tato komedie patří k žánru „commedia erudita tj. vzdělaná komedie“ a a zároveň k vrcholným dílům italské renesanční dramatiky. Ještě i v dnešní době zůstává součástí divadelního repertoáru.

Délka představení: cca 120 minut.

O hře bylo napsáno:

MANDRAGORA PLNÁ VTIPU A UMĚNÍ

...Další inscenací naplňující parametry kvalitní divadelní zábavy je Mandragora Niccoly Machavelliho, v premiéře uvedená začátkem května v Divadle Na Jezerce...
...Díky režii Lukáše Hlavici i scéně a kostýmům Lucie Loosové jakoby na scéně ožil felliniovský duch oné doby...
Bronislav Pražan / Týdeník Rozhlas / 23/2006

MANDRAGORA NALEZENÁ V ČASECH DUCEHO
V Divadle Na Jezerce herecké koncertování v renesančním díle Niccolo Machiavelliho...
...Dva výkony v Mandragoře se ovšem řadí k hvězdným. I když Jan Hrušínský v Mikulovi rozmnožuje galerii svých trochu lidových a hodně dementních plantalů, jeho starobný majitel mladé ženy Mikula stojí nad nimi onou známou směšností dýchavičných vlastníků s krátkým prouděním třetí mízy, dodávajících si důstojenství i mužnosti - třeba slušivým krojem Mussoliniho fašistů. Tak jako tak jsou ovšem předurčeni hlavně k nošení paroží.
Ne nadarmo učinili Na Jezerce hlavní postavu z Frátera Timoteje. Radek Holub vykouzlil z vedlejší, i když důležité, protože úplatné církevní postavy jedinečně potrhlou šedou eminenci. Jeho sóla vykračují směle od frašky k pantomimě a za etudy Timotejova božího hýbatelství sklízí zasloužené potlesky na otevřené scéně...
Jiří P. Kříž / Právo / 13.6.2006.

Niccoló Machiavelli byl italský básník a dramatik, politik a teoretik. Zakladatel moderní historiografie.

Niccoló Machiavelli se narodil ve zchudlé rodině. Vystudoval florentskou univerzitu a následně jako tajemník florentské republiky působil v řadě diplomatických misí. V roce 1512 po návratu Medicejských byl zproštěn úřadu, poté odsouzen k ročnímu vyhnanství a dokonce i krátce vězněn. Nakonec žil v ústraní a jeho úsilí o návrat do politického života byl neúspěšný.

Dílo Niccoló Machiavelliho:
Niccoló Machiavelli ve svých dílech vychází z úvahy, že společnost nepodléhá boží vůli, nýbrž přirozeným zákonům. Je přesvědčen, že lid potřebuje v čele silného panovníka, protože se neumí sám spravovat. Zároveň je přesvědčen, že úspěch ospravedlňuje způsob, jakým ho bylo dosaženo a že „účel světí prostředky“. Tyto jeho zásady byly později ve zvulgarizované podobě shrnuty pod pojem „ machiavellismus.

Režie: Lukáš Hlavica

Výprava: Lucie Loosová

Scénická spolupráce: Dana Malá

Pohybová spolupráce: Martin Pacek

Přeložil: Jaroslav Pokorný

Zvukový design: Ladislav Grenier

Ligur: Miroslav Vladyka

Fráter Timotej: Radek Holub

Pan Mikula: Jan Hrušínský

Kallimach: Zdeněk Hruška

Syr: Martin Sitta

Lukrecie: Tereza Němcová

Sostrata: Miluše Šplechtová

Paní: Kristýna Hrušínská

Paní: Zdena Sajfertová



Divadlo Na Jezerce

divadlo-na-jezerce-1-1.jpg
Divadlo Na Jezerce patří v současné době k předním divadlům pražské umělecké scény. Dříve bývalo televizním studiem, pamětníci si jistě vzpomenou na vysílání Studia Jezerka s jeho nezapomenutelnou klavírní znělkou. Dnešní divadlo se těší velké přízni diváků, kteří si sem chodí odpočinout a pobavit se. Hrají se tady především komedie. K výrazným inscenacím patří například Gogolova Ženitba, kterou odvysílala i Česká televize.
Mapa - Divadlo Na Jezerce

Na Jezerce, 140 00, Praha 4

Telefon: +420 261 224 832
E-mail: vstupenky@hrusinsky.cz
Web: http://www.divadlonajezerce.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz