Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
29.5.2015 19:00 Divadlo v Dlouhé Vyprodáno
2.4.2015 19:00 Divadlo v Dlouhé Vyprodáno
27.3.2015 19:00 Divadlo v Dlouhé Vyprodáno
19.2.2015 19:00 Divadlo v Dlouhé Vyprodáno

Drama jedné ženy a tří mužů začíná (symbolicky) v poledním žáru na palubě zaoceánského parníku a končí v městě na jihu Číny, zachváceném požárem povstání. Bez Claudelova myšlenkového bohatství, bez jeho strhující básnické obraznosti a hlubokého metafyzického ponoru, by byl Polední úděl jen banálním milostným příběhem, zasazeným do exotického prostředí. Skutečným dějištěm Claudelových dramat je však lidská duše, pojímaná jako bojiště, kde se sváří vysoké s nízkým, smyslné s duchovním, a jejíž základní energií je láska.


Datum premiéry: 12. 4. 2011

Délka představení: 170 minut

 

Básník a dramatik Paul Claudel patří k nejvýznamnějším představitelům francouzského kulturního a duchovního života 20. století. Polední úděl je claudelovskou variantou příběhu Tristana a Isoldy, dramatem trýznivé lásky a nikdy nenaplnitelné touhy. Jde o hru do značné míry autobiografickou; v „poledni svého života“ prošel sám autor ohněm zkoušky: „Bylo mi tehdy dvaatřicet let, skutečně kritický věk, a první dvě dějství Poledního údělu jsou pouhou přesnou zprávou o tom strašlivém milostném dobrodružství, jež mne po deseti letech křesťanského života a naprosté počestnosti stálo bezmála duši i život.“

Ocenění inscenace Polední úděl

Inscenace získala tři Ceny Alfréda Radoka: Inscenace roku, ženský herecký výkon (Helena Dvořáková jako Ysé) a scénografie (Martin Černý). V nominacích byl i Marek Němec za Mesu. Helena Dvořáková za roli Ysé získala Cenu Divadelních novin a Cenu Thálie, vyhrála rovněž anketu portálu i-divadlo.

Polední úděl se stal se Inscenací roku v anketě Divadelních novin a také v anketě portálu i-divadlo.

Autor: Paul Claudel

Překlad: Vladimír Mikeš

Úprava: Hana Burešová, Štěpán Otčenášek

Režie: Hana Burešová

Dramaturgie: Štěpán Otčenášek

Scéna: Martin Černý

Kostýmy: Kateřina Štěfková



Divadlo v Dlouhé

divadlo-v-dlouh.jpg
Základním rysem inscenační práce Divadla v Dlouhé je záměrná žánrová a stylová pestrost. Tomu odpovídá i pestrá dramaturgie, orientující se především na tituly méně známé, dosud v Čechách neuvedené a neověřené. Inscenace Divadla v Dlouhé přitom často využívají muzikantského, pěveckého a pohybového potenciálu herců, výtvarné a hudební metafory, bohatých světelných a audiovizuálních prostředků. Tím vším se Divadlo v Dlouhé ve spektru českých divadel vymezilo jako divadlo, které překračuje činohru směrem k alternativnímu, hudebnímu, loutkovému či kabaretnímu žánru. Divadlo v Dlouhé získalo řadu ocenění odborné kritiky a neméně diváckých cen. Ročně navštíví divadlo více než osmdesát tisíc diváků, návštěvnost se dlouhodobě pohybuje nad hranicí devadesáti pěti procent.
Mapa - Divadlo v Dlouhé

Dlouhá, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 221 778 629
E-mail: divadlo@divadlovdlouhe.cz
Web: http://www.divadlovdlouhe.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz