Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
7.10.2016 19:00 Divadlo na Vinohradech Vstupenky
21.9.2016 19:00 Divadlo na Vinohradech Vstupenky
27.5.2016 19:00 Divadlo na Vinohradech Vyprodáno

V nové sezóně přichází Divadlo na Vinohradech s tradiční podobou jedné z nejznámějších komedií Williama Shakespeara o věčném milostném střetu ženského a mužského světa. Slavný dramatik svým mistrovským perem zachytil všechny podoby lásky i sváru mezi mužem a ženou. Dotýká se také základních hodnot, jakými jsou rodina a obyčejné lidské štěstí. Příběh se skvělým začátkem i dobrým koncem a neméně zajímavým prostředkem je plný konverzačních soubojů na ostří nože. Renesanční fraška, která se zhlédla v antické komedii, je plná humoru i v jedenadvacátém století.


 „A tak čím více je skrýván, tím více hoří oheň lásky.“ - Publius Ovidius Naso

Není na světě nic všednějšího, ovšem ani tajuplnějšího, než vztah muže a ženy. Když se milují, žár slunce je proti jejich lásce jen mírným plamínkem, když narazí kosa na kámen, létají jiskry až do oblak. Ctihodný a bohatý Battista hýčká ve svém domě dvě dcery. Zatímco naoko spanilá a poslušná Bianka je všemi obletována, hubatá a panovačná Kateřina je postrachem všech mužských. Lucenzio i další nápadníci proto doufají, že se konečně najde ten, který lítou saň zkrotí a odvede s sebou. Neboť jedině tak svolí otec ke sňatku s druhorozenou Biankou. Bez hádky a sporu není míru ani velké lásky. Bude snad Petruccio tím skutečným dobrodruhem, který dokáže z hašteřivé dračice stvořit oddanou ženu?

O hře a jejím autorovi:

Zkrocení zlé ženy patří mezi nejranější Shakespearovy hry, je datována  rokem 1594, což je ovšem spíše přibližný údaj. Vznik této komedie je typickým příkladem tehdejší praxe - divadelní texty vznikaly na základě oblíbených témat, často přepisováním a úpravami starších her nebo využitím různých legend či motivů z antické literatury. Příběh Petruccia a Kateřiny měl několik dalších bezejmenných pramenů, jimiž se slavný dramatik přinejmenším vhodně „inspiroval“.
Původní „Zkrocení“ bylo napsáno pro divadelní společnost Služebníci hraběte Pembrokea, hra se jmenovala Zkrocení jedné zlé ženy a vyšla 29 let před vydáním Shakespearovy verze. Na konci 16. století se totiž Anglií přehnala vlna moru a všechna londýnská divadla musela být z hygienických důvodů uzavřena. Pokud chtěly divadelní společnosti přežít, musely kočovat po venkově, rozpadaly se na menší skupiny a takový osud potkal i zmíněnou divadelní společnost. Kniha s původním textem hry zůstala u jedné skupiny a další vzniklé herecké skupinky si musely hru napsat znovu podle toho, jak si kdo pamatoval původní text.  Z těchto okolností zřejmě Shakespeare sepsal novou verzi oblíbené hry a starší příběh Petruccia a Kateřiny upravil k obrazu svému. Renesanční alžbětinské divadlo propojil se světem italské komedie dell'arte, citoval gagy, přebíral vtipy, prostě „půjčil“ si vše, co se muz původního textu hodilo a různorodé motivy a prvky hry spojil v harmonický celek.  Samotný příběh „krocení“ je však zřejmě ještě starší, po Evropě najdeme několik legend, podobných příběhu Kateřiny a Petruccia.
William Shakespeare vstoupil do londýnského divadelního života někdy v letech 1585 až 1592, pravděpodobně jako herec. Působil v několika hereckých společnostech a v roce 1594 se stal podílníkem společnosti Lorda Komořího, kde zůstal po zbytek své divadelní kariéry.
V roce 1599 se stal spoluvlastníkem divadla Globe a v roce 1608 ještě divadla Blackfriars.
Předpokládá se, že s dramatickou tvorbou  začal někdy v letech 1589 až 1592, kdy vznikla historická trilogie Jindřich VI. Někteří badatelé soudí, že Zkrocení zlé ženy musí být ještě mnohem starší. V dalším období už psal většinou pravidelně jednu komedii a jednu tragédii za sezonu.
Čerpal ze starších předloh i tvorby současníků, půjčoval si náměty z historie, z antické literatury, ale také z mytologie a legend, jeho vlastní interpretace však dokázala vždy zastínit původní zdroj a vytvořit novou kvalitu, nové autorské dílo. Už za jeho života vyšlo v prvním tzv. „kvartovém“ formátu osmnáct her. Jeho dílo - a tím i řadu poznatků o jeho díle a životě, pak do současnosti dochovalo především První folio (1623), ucelený soubor šestatřiceti her, jejž uspořádali jeho kolegové a herci.

Zkrocení zlé ženy v Divadle na Vinohradech:

Zkrocení zlé ženy bylo ve Vinohradském divadle uváděno třikrát, poprvé v roce 1932 (režie Jan Bor), poté v roce 1939 (režier František Salzer) a naposledy  v roce 1962 v režii Františka Štěpánka.
Jak tedy vykládat Zkrocení zlé ženy dnes? Od dob renesance se ženské a mužské role a vztah mezi nimi samozřejmě zásadně proměnily, ale některé principy vztahu mezi mužem a ženou jsou nadčasové.  Shakespearovská komedie je tedy, viděno současným okem, více než jen humornou  slovní bitvou opačných pohlaví. Je chytrým zrcadlem vztahů mezi mužem a ženou, životními partnery, ale také mezi otcem i dcerou či synem. Dotýká se základních hodnot, jakými jsou rodina a obyčejné lidské štěstí.
V nové inscenaci hrají: A. Elsnerová, F. Blažek, H. Vagnerová, M. Holý, O. Vlach, O. Brousek ml,
M. Novotný, L. Veselý, D. Bambas, J. Satoranský, J. Meduna, M. Kraus. D. Steigerwald, L. Polišenská

  • Délka představení: 185 minut

Překlad: Jiří Josek

Režie: Juraj Deák

Dramaturgie: Patrick Fridrichovský

Scéna: David Bazika

Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková

Hudba: Daniel Fikejz

Battista Minola, bohatý měšťan z Padovy: Oldřich Vlach

Kateřina, jeho dcera: Andrea Elsnerová

Bianka, jeho dcera: Hana Vagnerová

Petruccio: Filip Blažek

Grumio, Petrucciův sluha: Michal Novotný

Lucenzio: Marek Holý

Gremio, Biančin nápadník: Otakar Brousek ml.

Hortensio, Biančin nápadník: Luboš Veselý

Tranio, Lucenzův sluha: Daniel Bambas

Biondello, Lucenzův sluha: Lukáš Příkazký

Vincenzo, bohatý měšťan z Pisy: Jaroslav Satoranský

Starý pán z Mantovy: Jaromír Meduna

Kurt, Petrucciův sluha: Martin Kraus

Krejčí: David Steigerwald

Vdovička: Lucie Polišenská

Spoluúčinkuje: Mimický sbor Divadla na Vinohradech



Divadlo na Vinohradech

Divadlo-na-Vinohradech.JPG
Divadlo na Vinohradech je jednou z hlavních pražských činoherních scén. Budova byla postavena v letech 1905 až 1907 podle projektu Aloise Čenského. Program divadla čerpá ze stálého repertoáru, který sčítá kolem dvou desítek inscenací klasických i moderních autorů. V posledních letech hledá dramaturgie cestu mezi diváckým zájmem a uznáním divadelní kritiky. Na zdejších prknech vystupuje například Zlata Adamovská, Dagmar Havlová nebo Jiří Dvořák.
Mapa - Divadlo na Vinohradech

Náměstí Míru, 120 00, Praha 2

Telefon: +420 296 550 111
E-mail: pokladna@divadlonavinohradech.com
Web: http://www.divadlonavinohradech.com

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz