Audience u královny


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Hlavní postavou této anglické hry je její Veličenstvo Alžběta II., královna Spojeného království a dalších dominií britské koruny. Jeden den v týdnu přijímá královna své premiéry ke konzultacím. A právě tyto konzulatece jsou námětem hry, která je svým způsobem pohádkou o monarchii v moderním světě. Politika se všemi svými záludnostmi je konfrontována s jistým nadčasovým archaickým principem kontroly demokratické vlády. Nejde zde o oslavu monarchie, jde o pohled na tíži politiky z jiného úhlu. Z úhlu, který neznáme.


Každé úterý v 18.30 přijímá královna Alžběta II. premiéra vlády v Buckinghamském paláci ke konzultaci. Má za úkol ji seznámit s politickým děním, jak v zemi, tak ve světě.

Své královně se svěří s momentálními problémy svého úřadu a někdy i své osobní. A právě tyto konzultace jsou námětem hry.

Scenárista a dramatik Peter Morgan svoji látku zpracovává s respektem ke koruně i svým historickým premiérům, ale s velkou dávkou nadhledu a neodmyslitelného humoru i ironie.

O jeho hře nelze tvrdit, že se jedná o komedii, ale často do této polohy vklouzne, s přirozeností, která svědčí o věrohodnosti takových momentů.

Protože Alžběta II. vládne již velmi, velmi dlouho, setkáme se zde s premiéry a jednou premiérkou počínaje sirem Winstonem Churchilem a konče Davidem Cameronem. Nemusíme se ovšem bát, na scéně se neobjeví všichni. Ale řekněme, že většina ano.

Délka představení: 2 hodiny 50 minut, 1 přestávka

Překlad: Zuzana Josková

Režie: Alice Nellis

Scéna: Matěj Cibulka

Kostýmy: Katarína Hollá

Dramaturgie: Martin Urban

Královna Alžběta II.

Iva Janžurová

 

Winston Churchill

Václav Postránecký

 

Margaret   Thatcherová

Taťjana Medvecká

 

Komorník

Jan Hartl

 

Harold Wilson

Igor Bareš

 

Gordon Brown

David Matásek

 

Anthony Eden

František Němec

 

John Major

Igor Orozovič

 

David Cameron

Martin Pechlát

 

James Callaghan

Milan Stehlík

 

Bobo Macdonaldová

Miluše Šplechtová

 

Mladá Alžběta

Anna Mercedes Čtvrtníčková / Veronika Divišová

 



Stavovské divadlo

stavovske-divadlo-1-1.jpg
Stavovské divadlo uvádí na svém programu činoherní, baletní i operní představení. Od roku 1920 je pod hlavičkou Národního divadla, jehož umělecký soubor využívá. Představení tu může sledovat až 700 diváků mnoha národností. Činohra je simultánně překládána do angličtiny do sluchátek, opery jsou zde uváděny i v cizích jazycích, protože divadlo využívá titulkovací zařízení, a do naslouchátek nedoslýchavých přenáší zvuk indukční smyčka.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz