Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
2.4.2015 19:00 Divadlo na Vinohradech Vyprodáno
2.3.2015 19:00 Divadlo na Vinohradech Vyprodáno

Nejlepší britská komedie roku 2013! Poněkud přestárlá hipísačka Daniela Kolářová ve hře Poslední z Haussmanů prodělala těžkou operaci. Celá rodina se proto po dlouhé době sjela dohromady a tráví spolu několik měsíců. Během té doby vyprchá opiový opar a za mlhou se vyjeví nepříjemné obrysy rodinných vztahů se všemi zraněnými city, prospěchářstvím, bolestí. Toto odhalení však může vést k porozumění a vzájemného odpuštění…


Výrazně autobiografický dramatický debut britského autora Stephena Beresforda.

O čem hra pojednává? Rodinná vila Haussmanových je zanedbaná stejně jako vztahy mezi členy rodiny, kteří spolu střídavě žili a nežili. Dohromady je svede až nedávná operace Judy Haussmanové (Daniela Kolářová), věčné anarchistky a rebelky v těle stárnoucí ženy. Tato „zastydlá hipízačka“, jak ji nazývá její vnučka Summera (Sabina Rojková), nikdy nezradila ideály hnutí květinových dětí 60. let a svým vystupováním i oblékáním dokáže dokonale přivést do rozpaků i přátele o dvě generace mladší. V témže „volnomyšlenkářském“ duchu se nesla i výchova jejích dvou dětí, dcery Libby (Simona Postlerová) a syna Nicka (Ondřej Brousek). Ti všichni, spolu s doktorem a „rodinným přítelem“ Peterem (Svatopluk Skopal) a mladým chlapcem „s tajemstvím“ Danielem (Ondřej Rychlý), zde stráví několik měsíců, které jim dají nahlédnout pod opiový, alkoholový opar a obnaží všechnu jejich bolest, citové deficity i zištnost, aby je nakonec dovedly ke smíření s rodinou i se sebou samými.

 Hra svou atmosférou, mezigeneračním tématem a motivy upomíná na Čechovův Višňový sad.

Daniela Kolářová a Ondřej Brousek v hlavních rolích byli navrženi na cenu Thálie.

*V inscenaci zazní expresivní výrazy a není vhodná pro děti do 12 let.

  • Délka představení: 150 minut

Překlad: Jiří Josek

Režie: Petr Kracik

Dramaturgie: Milan Šotek

Scéna: Ivo Žídek

Kostýmy: Samiha Maleh

Hudební spolupráce: Viktor Kracik

Judy: Daniela Kolářová

Nick: Ondřej Brousek

Libby: Simona Postlerová

Peter: Svatopluk Skopal

Summera: Sabina Rojková

Daniel: Ondřej Rychlý



Divadlo na Vinohradech

Divadlo-na-Vinohradech.JPG
Divadlo na Vinohradech je jednou z hlavních pražských činoherních scén. Budova byla postavena v letech 1905 až 1907 podle projektu Aloise Čenského. Program divadla čerpá ze stálého repertoáru, který sčítá kolem dvou desítek inscenací klasických i moderních autorů. V posledních letech hledá dramaturgie cestu mezi diváckým zájmem a uznáním divadelní kritiky. Na zdejších prknech vystupuje například Zlata Adamovská, Dagmar Havlová nebo Jiří Dvořák.
Mapa - Divadlo na Vinohradech

Náměstí Míru, 120 00, Praha 2

Telefon: +420 296 550 111
E-mail: pokladna@divadlonavinohradech.com
Web: http://www.divadlonavinohradech.com

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz