Hlavní hrdinka špionážní komedie významného britského dramatika a scénáristy Toma Stopparda bojuje o zachování přísné profesionality panujícím v drsném světě tajných agentů, ale zároveň chce být dobrou matkou svému synovi. Zvládne Elizabeth Hapgoodová tuto výzvu? Dějově nabitá komedie je velkým příběhem mateřské i utajované milenecké lásky, ale také parodií na špionážní filmy, skvostnou intelektuální hrou s žánrovými klišé a také vtipnou aplikací principů kvantové fyziky na lidské jednání.


Svět špionáže počítá se změněnou identitou i s nezbytnými dvojníky a přináší s sebou zápletky z klasické frašky. To vše je prošpikovánío znamenitými Stoppardovskými bonmoty.

Hru jednoho z nejvýznamnějších britských dramatiků a scenáristů (a zlínského rodáka) Sira Toma Stopparda (*1937) uvádí Divadlo na Vinohradech v autorské verzi, která slavila úspěch na Broadwayi.

 Jan Vedral o inscenaci Dvojitý agent:

Inscenace je určena všem, kteří mají rádi chytrý ostrovanský humor, kteří rádi luští křížovky, hrají šachy či řeší sudoku a které těší originální příběhy. Je určena milovníkům jednovaječných dvojčat a také milovníkům kapustňáků, obojí je v inscenaci k vidění. 
A zveme na ni samozřejmě všechny, kteří mají rádi jevištní herectví našich báječných herců: Simony Postlerové, Jiřího Dvořáka, Jana Štastného, Svatopluka Skopala, Pavla Baťka, Daniela Bambase a Václava Vašáka.

Radovan Lipus o hře Dvojitý Agent:

Sir Tom Stoppard je mistr paradoxů, zápletek, šarád a originálních překvapení. Kéž je to i v naší inscenaci pro diváky k uvidění…

Simona Postlerová o hře Dvojitý Agent:

(Elizabeth Hapgoodová) Je obdařena mnohými dary – má šarm, inteligenci, je v mnoha směrech bravurní, dokáže dobře vést lidi, chtěla by, aby ve světě vládla pravda a touží po řádu - což já mimochodem taky, a proto je mi tato její potřeba velmi blízká. Zároveň je determinovaná svou profesí a prostředím, ve kterém se  pohybuje. V jejím životě se stále něco proměňuje a ona na to musí reagovat, hledat řešení, pořád přemýšlí o tom, jak se ke komu chovat a jak s kým mluvit, aby nikomu neubližovala a nikoho nepoškodila, což je v její profesi těžké. A taky naráží na to, že s některými věcmi prostě „nejde hnout“ a uvědomuje si, co je pro ni důležité. 

  • Délka představení: 160 minut

Překlad: Šimon Dominik

Režie: Radovan Lipus

Dramaturgie: Milan Šotek

Scéna: Petr Matásek

Kostýmy: Eva Kotková

Hudba: Pavel Helebrand

Pohybová spolupráce: Jana Hanušová

Odborná spolupráce: Antonín Dvořák

Hapgoodová: Simona Postlerová

Blair: Svatopluk Skopal

Kerner: Jiří Dvořák

Ridley: Jan Šťastný

Wates: Pavel Batěk

Maggs: Václav Vašák

Merryweather: Daniel Bambas

Joe: Matěj Převrátil / Matyáš Hlaváček / Prokop Košař

Rus: Pavel - Petr Lux / Luboš - Miroslav Hajn

spoluúčinkuje: Mimický sbor Divadla na Vinohradech



Divadlo na Vinohradech

Divadlo-na-Vinohradech.JPG
Divadlo na Vinohradech je jednou z hlavních pražských činoherních scén. Budova byla postavena v letech 1905 až 1907 podle projektu Aloise Čenského. Program divadla čerpá ze stálého repertoáru, který sčítá kolem dvou desítek inscenací klasických i moderních autorů. V posledních letech hledá dramaturgie cestu mezi diváckým zájmem a uznáním divadelní kritiky. Na zdejších prknech vystupuje například Zlata Adamovská, Dagmar Havlová nebo Jiří Dvořák.
Mapa - Divadlo na Vinohradech

Náměstí Míru, 120 00, Praha 2

Telefon: +420 296 550 111
E-mail: pokladna@divadlonavinohradech.com
Web: http://www.divadlonavinohradech.com

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz