Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
17.6.2015 19:00 Studiová scéna Divadla na Vinohradech Vyprodáno
19.5.2015 19:00 Studiová scéna Divadla na Vinohradech Vyprodáno
23.4.2015 19:00 Studiová scéna Divadla na Vinohradech Vyprodáno
10.3.2015 19:00 Studiová scéna Divadla na Vinohradech Vyprodáno

Představení se koná ve vinohradské Zkušebně (suterénní prostor Divadla na Vinohradech) Komorní milenecké drama Josefa Topola Kočka na kolejích o dvojici čekající na vlak a balancující nad svým vztahem. Zvítězí láska nebo úzkost? V rolích milenců Vény a Évi uvidíte Pavla Baťku a Janu Strykovou. Básnická hra o milenecké dvojici v režii Michala Pavlíka je stále aktuální. Témata jako samota, bolest, krutost, ale i něha schovávající se v zákoutích lásky budou vždy aktuální. Dobře napsaný dialog přinese sem tam odlehčení, ale i bolest z nahlas pronesené pravdy. Inscenace nesoucí obyčejné všední poselství věrohodně předané divákovi je působivé představení.


Kočka na kolejích byla napsána v roce 1964 Josefem Topolem. Zdlouhavé čekání na vlak přiměje milence vyslovit, co měli do té doby pouze myšlenkách. Na jevišti tedy nebalancují pouze na železničních kolejích, ale i na hranicích svého letitého vztahu.

Představení se koná ve vinohradské Zkušebně (suterénní prostor Divadla na Vinohradech)

Délka představení 90 minut.

Martin Velíšek, dramaturg inscenace o hře Kočka na kolejích

Ta hra naprosto neokázalým, nenápadným ale přesným způsobem pojmenovala bezvýchodný pocit marnosti v  poločase normalizace, aniž by tam padla jediná politická narážka.
Děsilo mne, že se začalo mluvit o „topolovském jazyce“ , „topolovském vidění“ – já bych se v tom cítil jako zakletej. Potřeboval jsem zažitý tvar rozložit a zkusit jiné postupy. A chtělo se mi napsat něco velice komorního, co by se neopíralo o žádný velký příběh. Když jsem začal, nevěděl jsem nic, jenom to, že nějací milenci čekají na vlak na nějaké zastávce. Snad to způsobilo i to, co se dálo kolem nás, protože tahle hra už nějak oslovuje jakousi prázdnotu, která se všude rozhostila. Lidi se stahovali do sebe.“  řekl o vzniku hry Josef Topol. Mně se tehdy, kdy ještě  po „perestrojce“  slechu nebylo,  nechtělo věřit, že Josef Topol svůj text napsal už  v první polovině šedesátých let.

 

Režie: Michal Pavlík

Dramaturgie: Martin Velíšek

Scéna: Václav Vohlídal

Kostým: Ivana Brádková

Évi: Jana Stryková

Véna: Pavel Batěk

Chlapec: Ondřej Rychlý

První mladík: Vuk Čelebić

Druhý mladík: Marek Mikulášek



Studiová scéna Divadla na Vinohradech

Divadlo-na-Vinohradech.JPG
Kromě činoherních představení na hlavní scéně Vinohradského divadla uvádí divadlo i hry na Studiové scéně pro asi 60 diváků menšinových žánrů. Pro stálé diváky je tu Klub Divadla na Vinohradech, který svým členům přináší třeba první reprízy nových inscenací za zvýhodněnou cenu, setkání a přípitek s ředitelem divadla i výjimečné divadelní Večery bez líčidel moderované Robertem Tamchynou. V rámci klubových akcí divadlo nabízí i komentované prohlídky zákulisí divadla a jeho umělecko-technického provozu.
Mapa - Studiová scéna Divadla na Vinohradech

Náměstí Míru, 120 00, Praha 2

Telefon: +420 296 550 111
E-mail: pokladna@divadlonavinohradech.com
Web: http://www.divadlonavinohradech.com

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz