Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
17.6.2015 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno
7.5.2015 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno
14.4.2015 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno
31.3.2015 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno
28.2.2015 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno

Celý svět je naruby a vzhůru nohama. Skoro každý něco hledá, protože mu něco chybí. Treplev miluje Ninu, ta se ale zamiluje do Trigorina. Máša nešťastně miluje Trepleva, ale vezme si Medveděnka. Pavlína miluje Dorna, ale žije s Šamrajevem. Arkadinová miluje sebe, ale žije s Trigorinem. Dvě vyhaslé hvězdy spojuje sebeláska. Cita a láska se stávají v Rackovi pouze trapným nedorozuměním. A do toho všeho se objevují kroužící rackové, kteří vyvolávají tíseň. Šelestící listí, které padá ze stromů, nakonec všechny zasype jak hlína na hrobě. Choroby duše jdou jen z těží léčit. Člověka zcela zničí jeho pasivita. Znamená to jen jedno - je třeba něco udělat. To platilo před sto lety stejně, jako dnes. Ale co je vlastně třeba udělat? Změnit divadlo, nebo svět? Věčně nesplnitelná touha křičí v každém myslícím člověku. Řešení nejspíš neexistuje. Nebo lépe řečeno existuje, ale stává se jen gestem. Změním svět tím, že zastřelím racka a nebo sebe?


Racek je drama, které napsal v roce 1895 ruský spisovatel Anton Pavlovič Čechov. Hra má čtyři dějství.

Racek je považován za přelomovou hru v dějinách evropského moderního dramatu. Děj hry, který nemá žádnou výraznější linii, je potlačen a hlavní místo tedy získává vnitřní život postav.

Hra zároveň obsahuje řadu komicky absurdních situací. Hře dominuje šest jednostranných milostných vzplanutí, ve kterých se člověk zlehka ztratí. Treplev miluje Ninu, ta se ale zamiluje do Trigorina. Máša nešťastně miluje Trepleva, ale vezme si Medveděnka. Pavlína miluje Dorna, ale žije s Šamrajevem. Arkadinová miluje sebe, ale žije s Trigorinem.

Přestože je Racek protkán řadou milostných vztahů, postavy si povídají o literatuře, což je typické pro Čechova. Jejich vztahy a postoje lze poznat často pouze díky drobným zmínkám v textu nebo detailům v hereckém projevu jednotlivých protagonistů.

Čechov tuto hru označil jako komedii i přesto, že hra obsahuje řadu pochmurných míst a témat, jako jsou nešťastná láska, rozpad osobnosti, sebevražda a alkoholismus. Snažil se tak vyjádřit své nazírání na život, který i přes řadu nešťastných momentů má převážně groteskně-absurdní charakter.

Délka představení: 2 hodiny 50 minut, 1 přestávka

Překlad: Leoš Suchařípa

Režie: Michal Dočekal

Scéna: Martin Chocholoušek

Kostýmy: Zuzana Bambušek Krejzková

Hudba: Petr Haas

Dramaturgie: Iva Klestilová

Arkadinová

Taťjana Medvecká

 

Treplev

Jan Dolanský

 

Nina Zarečná

Magdaléna Borová

 

Trigorin

David Prachař

 

Šamrajev

Alexej Pyško

 

Pavlína

Johanna Tesařová

 

Sorin

František Němec

 

Máša

Lucie Žáčková

 

Dr. Dorn

Ladislav Mrkvička

 

Medveděnko

Saša Rašilov

 



Stavovské divadlo

stavovske-divadlo-1-1.jpg
Stavovské divadlo uvádí na svém programu činoherní, baletní i operní představení. Od roku 1920 je pod hlavičkou Národního divadla, jehož umělecký soubor využívá. Představení tu může sledovat až 700 diváků mnoha národností. Činohra je simultánně překládána do angličtiny do sluchátek, opery jsou zde uváděny i v cizích jazycích, protože divadlo využívá titulkovací zařízení, a do naslouchátek nedoslýchavých přenáší zvuk indukční smyčka.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz