Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
10.6.2016 19:30 Činoherní klub Praha Vstupenky
12.5.2016 19:30 Činoherní klub Praha Vstupenky

Zrada je hra o dlouhodobých vztazích, o milostném propadnutí a následném vystřízlivění, o běžícím čase, během kterého se intimní vztahy mechanizují, vytrácí se touha i fantazie a z mileneckého opojení se stává každodenní (manželská) rutina. Ale je to také hra o zraněném přátelství a o šílené přetvářce. Je to hra o zradě nevěře, lži. Tedy o lásce.


Délka představení: 95 minut

Harold Pinter (1930-2008) se ve Zradě (The Betrayal, 1978) inspiroval vlastní mimomanželskou aférou a jejím skandálním odhalením. Premiéra hry, kterou napsal po rozchodu s herečkou Vivien Merchantovou, se konala v listopadu 1978 v londýnském Národním divadle v režii Petera Halla. Pinterovi nešlo, podobně jako v jeho ostatních hrách, o samotný příběh; neuchopitelnost odcizení a osamělosti řeší na půdorysu klasického trojúhelníku, ale své téma nerozlišitelnosti pravdy a lži, vyprázdněnosti a odcizenosti sobě i druhým tentokrát ozvláštňuje a posiluje prací s časem.Autorovi zvlášť záleželo na tom, aby tento experiment s časem byl diváky pochopen.

Pinter vychází ve svých hrách vždy ze zcela konkrétní mezilidské a jazykové situace a vztahy mezi postavami strukturuje prostřednictvím paralelně se proplétajících, banálních detailů, a právě tato repetitivní výstavba dramatického textu mu umožňuje onu zvláštní symbiózu reálného s nereálným, racionálního s iracionálním, která vytváří specifický „pinterovský“ svět.

Překlad: František Fröhlich

Úprava a režie: Ondřej Sokol

Dramaturgie: Roman Císař, Vladimír Procházka

Scéna: Adam Pitra

Kostýmy: Ladislava Koukalová

Hudba: Milan Pastyřík

Projekce: Jaromír Vondrák


Fotografie a videa

Činoherní klub Praha

3.png
Činoherní klub patří k legendárním divadlům pražské kulturní scény již od dob svého založení v 60. letech. Dnešní podoba divadla se od té původní liší, klub si však nadále zachovává přízeň diváků, kterou si vydobyl díky preciznosti své práce a jedinečné intimní atmosféře svých inscenací.
Mapa - Činoherní klub Praha

Ve Smečkách, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 211 151 877
E-mail: info@cinoherniklub.cz
Web: http://www.cinoherniklub.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz