Carnevale Praha 2015


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Nechte se strhnout atmosférou karnevalu! Festival Carnevale Praha, který se uskuteční od 5. - 17. 2. 2015, navazuje na historické výpravné alegorické slavnosti, pořádané na území Čech, a je jednou z hlavních kulturních událostí města Prahy. Po pěti úspěšných ročnících festivalu se Praha řadí ke světovým metropolím, ve kterých se městské karnevalové slavnosti odehrávají.


Projekt Bohemian Carnevale navazuje na historické výpravné alegorické slavnosti, pořádané na území Čech. Jejich počátek sahá do období středověku a tyto každoročně se opakující proslulé oslavy probíhaly až do nedávné minulosti. Projekt Bohemian Carnevale je znovuzrozením tohoto fenoménu oslavujícího lidskou radost a pospolitost. 

Vyvrcholení celoročního programu projektu se jmenuje Carnevale Praha a probíhá v masopustní době. Jednotlivé akce se konají na veřejných prostranstvích, v palácích, muzeích, galeriích, divadlech, školách a dílnách, ale také v restauracích či obchodech... Festival Carnevale Praha (Masopust pražský) je barvitou přehlídkou našich báječných nápadů, jedinečných  schopností, rafinovaných chutí a oslňující kreativity.

 

Carnevale vulgo karneval nebo chcete - li česky maso - opusť alias Masopust býval v Praze a Čechách každoročně bouřlivě prožíván. Pokusme se oživit jeho atmosféru a představit si, jak si toto skvělé období obyvatelé užívali, jak trávili sváteční dny, jak se oblékali, co jedli, či jak se vzájemně během karnevalu obšťastňovali.

Historie karnevalu v Čechách

První zmínky o oslavách masopustu v Čechách a na Moravě datují různé prameny do období od 2. poloviny 13. do 1. poloviny 14. století. Jisté je, že „čas k pobavení“ nastal až ve chvíli, kdy jakákoliv společnost, respektive její elita, vyřešila základní existenciální problémy. Země nebyla v přímém ohrožení ani válečném konfliktu a byla nastolena rovnováha, byť křehká jako zdraví gotických krasavic. Města vzkvétala, obchod měl svá pevná pravidla a lid dobře věděl, že panovník je spravedlivý, silný, ale laskavý. Nikoho by asi nepřekvapilo, pokud by masopust přibyl do zemí Koruny české například za vlády Otce vlasti, krále českého, lombardského, římského. arelátského, z Boží milosti císaře Karla IV Lucemburského ( 14.5.1316 - 29.11.1378 ).  Zdá se to dokonce logické i vzhledem k úzkým Karlovým vztahům k Itálii, k jeho více než přátelskému postoji k umění a k umělcům. Prokázat to ovšem nelze.

V každém případě s příchodem renesance vstoupilo vyvrcholení masopustního období - carnevale do Čech s novou intenzitou jako zábava bohatých. To, co viděli na svých cestách a návštěvách, se šlechtici rozhodli mít také doma. A mnohdy toužili předstihnout své vzory. Zcela jistě se to dařilo na Pražském Hradě v období renesance, kdy byl věhlas pražských karnevalových slavností zdrojem obdivu celé Evropy. To, co Giuseppe Arcimboldo pro císaře inscenoval například v roce 1570, by dnešní producenty velkofilmů stálo mnoho bezesných nocí, o penězích ani nemluvě.

SOUTEŽ O MASOPUSTNÍ PRASE PRAŽSKÉ | Carnevalové hry a soutěže

Staroměstské náměstí / Neděle 15. 2. AD 2015,  začátek akce v 14.00 hodin

Crystal Ball

BAROCCO GRANDIOSO - VELKÁ NOC MASEK | Barokní ples a banquet
Clam-Gallasův palác / Sobota 14. 2. AD 2015,  začátek akce v 19.30 hodin
 

Tučné úterý | Duel

SOUBOJ PŮSTU S MASOPUSTEM | Loučení s Carnevalem 2014 - hostina
Pražské Benátky / Úterý 17. 2. AD 2015,  začátek akce v 19.30 hodin

Divetimento Furioso

CARNEVALOVÁ SCÉNA NA STAROMĚSTSKÉM RYNKU
Staroměstské náměstí / denně od 3. do 17. 2 AD 2015 / 12.00 - 22.00 hodin

Menu Carnevale

MÁME MASO A ZAS MASO K TOMU KOUSEK PEČENĚ | Masopustní hostiny
Restaurace v centru Prahy / denně od 3. 2. do 17. 2. AD 2015

Musica Amorosa

MUSICA AMOROSA | Koncert barokní hudby
Clam-Gallasův palác / Sobota 14. 2. a Neděle 15. 2. AD 2015,  začátek akce ve 20.00 hod resp. 19.30 hodin

Na vlnách blankytných

HUDBA PRO VZNEŠENÉHO GRANDA | Koncert barokní hudby
Clam-Gallasův palác / Neděle 8. 2. AD 2015,  začátek akce v 19.30 hodin

Opera Barocca

CARNEVALOVÝ CYKLUS BAROKNÍCH SOIREÉ | Hudba & Ballet
Clam-Gallasův palác 7. 2. - 17. 2. AD 2015,  začátky představení v 19.30 nebo 20.00 hod

Salon

CENTRUM PRAŽSKÉHO CARNEVALU | Infocentrum a něco navíc...
Clam-Gallasův palác denně od 8. 2. - 17. 2. AD 2015,  od 12.00 hodin

Slet Masek

OTEVŘENÍ MĚSTA CARNEVALU | Tradiční setkání Masek v srdci Prahy
Staroměstské náměstí / Sobota 7. 2. AD 2015,  začátek akce v 12.00 hodin

Vivat Carnevale

VIVAT CARNEVALE | Koncert barokní hudby
Clam-Gallasův palác / Sobota 7. 2. AD 2015, 20.00 hodin a Úterý 17. 2. AD 2015, 19.30 hodin

Záleží na Vás

JE LIBO CARNEVAL ČI MASOPUST | Masopustní oslavy v městských částech
Městské části Prahy / denně od 3. 2. do 17. 3. AD 2015

Detailní popis jednotlivých akcí a možnost koupit vstupenky na jednotlivé koncerty naleznete na oficiálním webu Carnevale Praha 2015.



Hlavní město Praha

praha-10.jpg
Hlavní a největší město České republiky se od svého založení v 9. století n. l. rozrostlo na metropoli o ploše 496 km². Ve městě a v bezprostředním okolí žije trvale kolem jednoho a půl milionů lidí a další sem zajíždějí denně za prací, kulturou a službami nebo tu tráví dovolenou. Na své si tu přijdou návštěvníci velkých koncertů a sportovních utkání třeba v O2 aréně i příznivci renesančních zahrad s výhledem na středověké uličky pod Pražským hradem.
Mapa - Hlavní město Praha

Mariánské náměstí, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 221 714 714
E-mail: tourinfo@prague.eu
Web: http://www.praha.eu

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz