Amfiteátr Letoviska Studánka

Letovisko-Studánka, 516 01, Rychnov nad Kněžnou, Tel.: +420 494 389 200, recepce@hotelstudanka.cz
Rychnov nad Kněžnou/Divadla - Rychnov nad Kněžnou




Amfiteátr Letoviska Studánka

studanka.jpg
Přímo v areálu Hotelu Studánka najdete přírodní amfiteátr, který je vhodný pro pořádání těch nejrůznějších kulturních vystoupení. Díky rozsáhlým prostorům, které Amfiteátr Hotel Studánka má, může sloužit nejen k přednáškám a ke školení, ale i ke koncertům, divadelním představením a dalším nevšedním aktivitám. Celková kapacita amfiteátru čítá 450 sedadel, pódium má rozměry 10 x 13 metrů, je tu i zahradní sezení s 35 místy a zázemí pro účinkující. Amfiteátr je přizpůsoben i k možnému provozu letního kina.
Mapa - Amfiteátr Letoviska Studánka

Letovisko-Studánka, 516 01, Rychnov nad Kněžnou

Telefon: +420 494 389 200
E-mail: recepce@hotelstudanka.cz
Web: http://www.hotelstudanka.cz


Asi do konce 17. století byly v lese Včelném lázně patřící městu. Ve zmíněném lese vyvěralo několik pramenů léčivé vody a v polovině 18. století u nich byla vystavěna kaplička Panny Marie. Chudou lázeňskou budovu se dvěma dřevěnými vanami, ohřívacím zařízením a nejnutnějším vybavením (pronajímanou lázňovskému nebo také hospodáři nad lázněmi) později doplnila i malá lesní hospoda.
 
V  70. letech 19. století byla lázeňská budova spojena s hospodou, restaurací a lůžkovým zařízením, čímž se Studánka stala malými klimatickými lázněmi pro delší pobyt letních hostů. Letovisko si téměř ihned získalo popularitu smetánky, např. spisovatelů, univerzitní profesorů nebo lékarů.
 
Někteří se sem vraceli pravidelně a přiváděli další zájemce o klid a pohodu v lesní samotě. Společenský a kulturní ruch města se koncem 19. století stále častěji přenášel do přírodního prostředí Studánky. Spolek Dalibor pořádal koncerty, konaly se sjezdy abiturientů gymnázia, slavnosti všeho druhu i sportovní zápolení, soutěže, výstavy i přehlídky módy.
 
Když v roce 1907 vzniklo Studánecké družstvo, postavilo z výtěžků spolkové činnosti hřiště. O zvelebení Studánky se staral místní odbor Klubu československých turistů, založený po roce 1880. Město uskutečnilo 1930 rozsáhlou přestavbu hlavní budovy podle plánů architekta ing. Františka Šímy a rozšířilo restauraci o velký moderní sál. V té době už potřetí zanikly lázně a léčivý účinek vody nahradilo zdravé lesní klima posilované chutnými jídly a nápoji jiného druhu. (Zdroj – oficiální stánky Hotelu Studánka)


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz