Středověký skanzen Řepora

155 00, Praha 5, Tel.: +420 603 267 196, vladimir.zenisek@villadreucici.eu
Praha 5/Památky - Praha 5




Středověký skanzen Řepora

stredoveky-skanzen-repora-5.jpg
Skanzen Řepora ukazuje ve své expozici život lidí na počátku 15. století. K vidění jsou tu obytné domy z hlíny a palisádové opevnění se třemi branami. V obytných domech je k vidění tzv. dymná jizba, která se vyznačuje tím, že kouř z ohniště se udržuje v horních partiích domu a volně uniká otvorem do prostoru pod střechou. V těsné blízkosti městečka se nachází ještě další malá tvrz.
Mapa - Středověký skanzen Řepora

155 00, Praha 5

Telefon: +420 603 267 196
E-mail: vladimir.zenisek@villadreucici.eu
Web: http://www.repora.cz


Pokud se rozhodnete přenést se do 15. století, můžete navštívit interiéry chalup, ve kterých se tehdy žilo. Uvidíte tu taky například způsob, jakým se dříve uchovávaly potraviny. Skanzen nabízí celkem šest obytných usedlostí, které si lze prohlédnout. Nechybí ani vesnická hospoda, kostelík a tržiště. Pojmenování obce Řepora není náhodné, od nepaměti se zde ze země doloval řepík lékařský, rostlina s léčivými účinky, která se používala v ranhojičství již od nepaměti. Lidem, kteří ji vyrývají ze země, se říká řeporyjci, odtud též název pražské čtvrti Řeporyje.

Expozice

K vidění jsou tyto expozice:  jižní vstupní brána, usedlost rychtáře - krčma, usedlost rolníka, usedlost hrnčíře, usedlost kováře, východní brána, západní brána, šibenice, boží muka, posvátný strom, tvrz, pohanské kultovní místo, kostel, pranýř, studna s dřevěným roubením nebo obydlí domkáře.

 Otvírací dnyČas
Leden – Prosinec Út – Pá 14:00 – 18:00
Leden – Prosinec So + Ne, svátky 10:00 – 18:00

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz