Velká synagoga v Plzni

sady Pětatřicátníků, 301 00, Plzeň, Tel.: +420 377 235 749, zoplzen@zoplzen.cz
Plzeň/Památky - Plzeň




Velká synagoga v Plzni

velka-synagoga-v-plzni-1.jpg
Velká synagoga se nachází v centru města Plzeň v ulici sady Pětatřicátníků. Jde o největší synagogu v Česku, která je zároveň druhou největší synagogou v Evropě a třetí největší na světě. V roce 1992 byla prohlášena kulturní památkou České republiky. Ve velké i malé synagoze v Plzni jsou velmi často pořádány koncerty a jiná kulturní představení, pořadatel akcí zde je Synagoga Concerts.
Mapa - Velká synagoga v Plzni

sady Pětatřicátníků, 301 00, Plzeň

Telefon: +420 377 235 749
E-mail: zoplzen@zoplzen.cz
Web: http://www.zoplzen.cz/


Velká synagoga je postavena v novorománském slohu s maurskými prvky podle plánů vídeňského architekta Maxe Fleischera, přepracovaných plzeňským stavitelem Emanuelem Klotzem, a její stavba probíhala v letech 1888 až 1892. Podle pamětního listu, nalezeného v báni severní věže, se náklady na stavbu vyšplhaly k 141 092,06 zlatých. Jedná se o monumentální stavbu se dvěma 45 metrovými věžemi a trojlodní dispozicí. Interiér synagogy je zdoben výmalbou s rostlinnými motivy a součástí jsou též varhany z roku 1890. Ve dvoře synagogy se nachází patrový rabínský dům, postavený v novorománském slohu.

Během druhé světové války sloužila synagoga jako skladiště. Po válce byla až do roku 1973 využívána opět k bohoslužebným účelům. Do konce komunistického režimu pak byla opuštěná a chátrala.

Po roce 1989 zaslali představitelé obce stovky prosebných dopisů židovským komunitám v USA, aby získali finanční prostředky na rekonstrukci. Toto úsilí však bylo neúspěšné. Pouze díky příspěvku z Ministerstva kultury České republiky (asi 5. mil. Kč) bylo možné začít s částečnými opravami.

V roce 1992 byla synagoga prohlášena kulturní památkou a v letech 1995 až 1997 prošla rekonstrukcí. Byly dokončeny tři etapy s celkovými hrubými náklady 58 milionů Kč.

Na jaře 1998 při příležitosti židovského svátku Tu bi-švat (11. února) byla synagóga slavnostně znovuotevřena pro veřejnost. Dne 20. září téhož roku v den svátku Roš ha-šana se v synagoze konala první bohoslužba po mnoha letech. Od té doby se zde uskutečnilo velké množství kulturních akcí, např. vystoupení světově známých operních pěvců Petera Dvorského a Josepha Malowanyho nebo fotografické výstavy.

Rekonstrukce synagogy však dosud zdaleka není kompletní; je potřeba dokončit restaurování nástěnných maleb, varhan, truhlářské, kovářské a čalounické práce.

  Otvírací dny Čas
Celoročně Ne - Pá 10:00 - 18:00

* Vyjma židovských svátků. V době přípravy koncertů může být provoz turistického cíle omezen!


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz