Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
8.6.2016 19:00 Národní divadlo Vyprodáno
21.5.2016 19:00 Národní divadlo Vyprodáno
21.4.2016 19:00 Národní divadlo Vyprodáno
13.3.2016 19:00 Národní divadlo Vyprodáno
15.2.2016 19:00 Národní divadlo Vyprodáno

Představovat slavnou alegorickou moralitu bratrských pilířů české meziválečné kultury je asi zbytečné – málokdo nezná alespoň v obrysech příběh Tuláka, kterého omrzí lidé a rozhodne se na ně dívat jako na hmyz a pozoruje efemérní a povrchní život Motýlů, kořistnické a sobecké Chrobáky, Cvrčky a Lumky a nakonec bojovné a ve strašlivém životním tempu houfně hynoucí Mravence. Kdysi avantgardní hra pobouřila dobové publikum. Žádný jednotící děj, jen sled obrazů spojený silnou divadelní vizuálností. Alegorický text, který připodobňuje člověka k hmyzu, to nemá dnes o nic snazší – očekáváme suchou, kultivovanou, ale jaksi „uzavřenou“ klasiku, vidíme pobuřující zprávu o nás všech. Není to apartní inscenace, je to pokus, jak ukázat text, který mohl zůstat zaprášen v čítankách, v hávu dnešního – dravého a stejně tak i zábavného - divadelního jazyka.


Hra byla poprvé uvedena v roce 1922 hned na dvou scénách – v Národním divadle v Brně, kde měla světovou premiéru v režii Bohuše Stejskala, a o málo později i v Národním divadle v Praze, kde se jí ujal K. H. Hilar. Národní divadlo se od té doby k Životu hmyzu pravidelně vracelo – krátce po skončení druhé světové války, v roce 1946, ho zde režíroval Jindřich Honzl, v roce 1965 Miroslav Macháček, v roce 1990 Miroslav Krobot. Asi nejslavnější a dodnes vzpomínaná je Macháčkova inscenace ze šedesátých let ve scéně Josefa Svobody a s orchestrálním doprovodem pod vedením Karla Krautgartnera. Na repertoáru se udržela pět sezon a dočkala se bezmála dvou set repríz. Pro první uvedení v novém tisíciletí byla režie svěřena Danielu Špinarovi, jednomu z nejvýraznějších talentů mladé režisérské generace, který v Národním divadle pracoval již vícekrát. Jedinečné divadelní vidění, silný důraz na formu a vizualitu a velká citlivost pro současný svět a společnost činí z Daniela Špinara ideálního interpreta slavného textu, který má zvláštní schopnost v každé době odrážet její rozpory a niterná pnutí.

Inscenace je doporučena divákům od 15 let.
Délka představení 2 hodiny 15 minut, 1 přestávka

Režie: Daniel Špinar

Scéna: Henrich Boráros

Kostýmy: Linda Boráros

Světelný design: Martin Špetlík

Hudba: Petr Wajsar

Choreografie: Irina Andreeva

Dramaturgie: Daria Ullrichová, Jan Tošovský

Tulák


Saša Rašilov

Iris/Mravenec


Karel Dobrý

Clythie/Mravenec


Kateřina Winterová

Felix/Mravenec


Filip Kaňkovský

Viktor/Mravenec


Martin Pechlát

Otakar/Mravenec


David Matásek

Kukla


Michal Kern

Chrobák/Mravenec


Petr Motloch

Chrobačka/Mravenec


Sabina Králová

Cvrček/Mravenec


Igor Orozovič

Cvrčková/Mravenec


Lucie Žáčková

Lumek


Vladislav Beneš

Larvička/Mravenec


Jana Pidrmanová

Druhý slimák


Kristina Sitková

Jiný chrobák

Rostislav Trtík

Parazit

Jaroslav Slánský

První slimák

Radovan Klučka

 


Národní divadlo

Narodni-divadlo-12.jpg
Novorenesanční budova Národního divadla je jednou z dominant Prahy a symbolem české národní identity. Zlatá kaplička, jak se divadlu také říká, byla poprvé otevřena díky celostátní sbírce v roce 1881, po požáru poté roku 1883. Od té doby zde mělo premiéru nespočet slavných inscenací. S divadlem je spjata celá řada významných osobností ze všech možných uměleckých oblastí – ať už se jedná o architekta Josefa Zítka, autora opony Vojtěcha Hynaise, malíře Mikoláše Aleše či dramatiky J. K. Tyla a Karla Čapka nebo herce Hugo Haase, Danu Medřickou či Rudolfa Hrušínského.
Mapa - Národní divadlo

Národní, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 731 188 259
E-mail: Podpora@kultura.cz
Web: http://www.narodni-divadlo.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz