Simon Boccanegra


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Opera Simon Boccanegra - jedno z mistrovských děl G. Verdiho. Děj, odehrávající se kolem roku 1350 v Janově a jeho okolí, líčí politické a milostné boje dvou znesvářených stran, které končí smířením a svatbou, ale také úkladnou vraždou titulního hrdiny. Kompozice se vyznačuje prokomponovanou stavbou, dramatickou a náladotvornou úlohou orchestru a bohatou melodičností.


O díle

Giuseppe Verdi zkomponoval první verzi opery na objednávku Teatro La Fenice v Benátkách. Autorem libreta byl Francesco Maria Piave, s nímž spolupracoval mj. na Macbethovi, Traviatě a Rigolettovi. Jako předloha jim posloužilo drama Antonia Garcíi Gutiérreze Simón Bocanegra z roku 1843.

Příbuznou látku zpracoval dříve Friedrich Schiller v dramatu Fiesco a jeho janovské spiknutí (1783). Benátská premiéra 12. března 1857 a hlavně uvedení v milánské Scale (1859) však znamenalo pro novou operu neúspěch. V roce 1881, 24. března, byl Simon Boccanegra uveden v Miláně znovu, ale v přepracované podobě, na které se podílel libretista Arrigo Boito.

Podnět k úpravám dal Verdiho nakladatel Giulio Ricordi, a osvědčil tak svůj cit pro kvalitu. Opera zaznamenala nadšené přijetí a dodnes ji můžeme považovat za jedno z Verdiho mistrovských děl.

O představení

V historii Národního divadla byl Simon Boccanegra nastudován pouze v jediné inscenaci roku 1971. K 200. výročí narození Giuseppe Verdiho uvádí ND inscenaci v režii Davida Pountneyho, která vznikla ve Velšské národní opeře v roce 1997.

Učinkují Orchestr Národního divadla a Sbor Národního divadla.

Opera je nastudována v italském originále. České a anglické titulky.

Délka představení: 2 hodiny 40 minut, 1 přestávka

Autor libreta: Francesco Maria Piave, Arrigo Boito
Dirigent: Jaroslav Kyzlink
Režie: David Pountney
Scéna: Ralph Koltai
Kostýmy: Sue Willmington
Světelný design: Daniel Tesař
Sbormistr: Pavel Vaněk
Dramaturgie: Jitka Slavíková

Simon Boccanegra


  • Luis Cansino

Paolo Albiani


  • Ivan Kusnjer

Amelia Grimaldi


  • Maria Kobielska

Jacopo Fiesco


  • Jiří Sulženko

Gabriele Adorno


  • Rafael Alvarez

Pietro


  • František Zahradníček

Kapitán lučištníků


  • Jan Markvart

Ameliina služka


    • Olessia Baranová
 

  • Radka Černíková


Národní divadlo

Narodni-divadlo-12.jpg
Novorenesanční budova Národního divadla je jednou z dominant Prahy a symbolem české národní identity. Zlatá kaplička, jak se divadlu také říká, byla poprvé otevřena díky celostátní sbírce v roce 1881, po požáru poté roku 1883. Od té doby zde mělo premiéru nespočet slavných inscenací. S divadlem je spjata celá řada významných osobností ze všech možných uměleckých oblastí – ať už se jedná o architekta Josefa Zítka, autora opony Vojtěcha Hynaise, malíře Mikoláše Aleše či dramatiky J. K. Tyla a Karla Čapka nebo herce Hugo Haase, Danu Medřickou či Rudolfa Hrušínského.
Mapa - Národní divadlo

Národní, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 731 188 259
E-mail: Podpora@kultura.cz
Web: http://www.narodni-divadlo.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz