Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
8.5.2017 17:00 Národní divadlo Vyprodáno
28.10.2016 17:00 Národní divadlo Vyprodáno

Libuše není jen vrcholnou slavnostní operou, nýbrž představuje také významný symbol české národní kultury. Bedřich Smetana dokončil tuto operu v roce 1872, na jevišti však zazněla až o devět let později při prvním otevření Národního divadla. Toto dílo je určeno především pro slavnostní příležitosti a i dnes je v Národním divadle uváděno pouze ve významné dny a o státních svátcích. Smetana v něm mistrovsky zpracoval mýtický příběh o bájné české kněžně a sporu dvou bratří, ústící v akt smíření a obraz věštby radostné budoucnosti českého národa. Libuše je nerozlučně spjata s moderními českými dějinami i dějinami Národního divadla, kde mnohokrát v minulosti zazněla jako dílo zcela mimořádné svým humanistickým a společenským poselstvím. Titulní roli vždy interpretovaly přední sólistky souboru, v současnosti slavná Eva Urbanová.


Velmožové Chrudoš a Šťáhlav vedou spor o dědictví jejich otce a Libuše je povolána, aby tento spor rozhodla. Chrudoš s konečným verdiktem nesouhlasí a naléhá, aby byl na knížecí trůn znovu dosazen muž. Libuše se rozhodne, že si tedy vybere manžela...

Libuše je slavnostní zpěvohra o třech jednáních. Bedřich Smetana ji napsal v roce 1872 a poprvé byla uvedena při otevřená Národního divadla v roce 1881. Poté, co divadlo vyhořelo, hrála se opera i při jeho znovuotevření v roce 1883. Autorem německého libreta je Josef Wenzig, do čestiny ho přebásnil Ervín Špindler.

Účinkují:
Orchestr Národního divadla
Sbor Národního divadla

Délka představení: 3 hodiny 15 minut, 2 přestávky

Dirigent: Robert Jindra

Režie: Petr Novotný

Scéna: Ivo Žídek ml.

Kostýmy: Irena Greifová

Sbormistr: Pavel Vaněk

Libuše


Dana Burešová

Libuše


Eva Urbanová

Přemysl ze Stadic


Martin Bárta

Chrudoš od Otavy


Peter Mikuláš

Chrudoš od Otavy


Luděk Vele

Krasava


Jitka Svobodová

Šťáhlav na Radbuze


Tomáš Černý

Lutobor z Dobroslavského Chlumce


Jiří Sulženko

Radovan od Kamena Mosta


Roman Janál

Radmila


Yvona Škvárová

První žnec


Barbora Perná

Druhý žnec


Lucie Hájková

Třetí žnec


Eliška Weissová

Čtvrtý žnec


Václav Lemberk
 

 



Národní divadlo

Narodni-divadlo-12.jpg
Novorenesanční budova Národního divadla je jednou z dominant Prahy a symbolem české národní identity. Zlatá kaplička, jak se divadlu také říká, byla poprvé otevřena díky celostátní sbírce v roce 1881, po požáru poté roku 1883. Od té doby zde mělo premiéru nespočet slavných inscenací. S divadlem je spjata celá řada významných osobností ze všech možných uměleckých oblastí – ať už se jedná o architekta Josefa Zítka, autora opony Vojtěcha Hynaise, malíře Mikoláše Aleše či dramatiky J. K. Tyla a Karla Čapka nebo herce Hugo Haase, Danu Medřickou či Rudolfa Hrušínského.
Mapa - Národní divadlo

Národní, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 731 188 259
E-mail: Podpora@kultura.cz
Web: http://www.narodni-divadlo.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz