Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
10.2.2015 Činoherní klub Praha Vyprodáno

Úvodní situace hry – ředitel divadla a režisér čekají na příchod herečky, která se má konečně vyjádřit, zda přijme nabídnutou roli Médey. Pro ředitele Kukuru je to čas pro svým způsobem bilanční monolog, pro mladého režiséra nevědomky – zasvěcovací rituál. Do čeho tato situace vyústí, v co se promění…?


Délka představení: 120 minut

Hru Kukura s podtitulem “doktorandská práce o stavu kutury” (2011) napsal Martin Čičvák vlastně pro dvě divadla – pro Činoherní klub, jehož je kmenovým režisérem, a bratislavské Divadlo Aréna, jehož ředitelem je herec Juraj Kukura a v němž Martin Čičvák pohostinsky režíruje. Obě divadla již několik let úzce spolupracují, avšak zatímco inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie? byla i s Jurajem Kukurou v hlavní roli věrným přenosem Divadla Aréna do Činoherního klubu, Rodinná slavnost byla již společným projektem a konečně v případě hry Kukura vznikly dvě značně odlišná představení téhož textu, který byl přijat oběma divadly docela nedomluveně a spontánně. S tím rozdílem ovšem, že zatímco slovenská premiéra Kukury v Aréně se konala v režii Rastislava Balleka (29.5. 2011) a bez Kukurovy herecké účasti, české podoby v Činoherním klubu se ujal autor a režisér Martin Čičvák a zdejším představitelem titulní role je sám Juraj Kukura.

Tyto okolnosti inspirovaly inscenátory k provedení řady dílčích i zásadnějších změn souvisejících s uvedením hry v českém kontextu a zároveň vyprovokovaly autora s odstupem několika měsíců k novému pohledu na vlastní hru, v níž je napsána i postava Čičvák, navenek sice slovně pasivnější, avšak v průběhu celého představení věrně doprovázející svého mistra v dobrém i zlém, coby mecenáše i nesmiřitelného despotu, tu mu vehementně oponující či dokonce protestující, jindy jen naslouchající či upřímně souhlasící s jeho estetickými názory. Tak koexistují navzdory generačnímu rozdílu jako ti, kteří se nemohou bez sebe obejít, neboť mají jeden druhému co nabídnout a svou umanutou sveřepostí, jež je tak trochu připodobňuje, usilují finálně o totéž - o profesionalitu.

Těm dvěma později sekunduje Veronika Žilková v roli bezskurpulózní, sebestředné a o sobě nepochybující hvězdy, přesvědčené, že bez ní se nic neobejde a která ledacos zadusí v samotném zárodku. Je protimluvem emocionálně bohatě rozvrstveného vnitřního světa, totiž nesnesitelným ztělesněním povrchnosti, již tak vehementně kritizuje. Konečně v závěrečném obraze vystoupí Lenka Skopalová v roli Kukurovy matky. A je zde ještě jeden – v této chvíli záměrně neavizovaný - herec, jehož překvapivé zjevení ve finále dodá vyznění hry nový, tragigroteskní tón.

Režie: Martin Čičvák

Dramaturgie: Roman Císař, Vladimír Procházka

Scéna: Hans Hoffer

Kostýmy: Nina A. Stillmark

Loutku do představení navrhl a vyrobil: Ivan Martinka

Kukura: Juraj Kukura

Čičvák: Jan Hájek, Matěj Dadák

Ona: Veronika Žilková

Matka: Lenka Skopalová

Ladič: Jan Triebenekl

Nápověda: Irena Fuchsová

Animace loutky: Milada Čechová, Lidiya Glavanaková


Fotografie a videa

Činoherní klub Praha

3.png
Činoherní klub patří k legendárním divadlům pražské kulturní scény již od dob svého založení v 60. letech. Dnešní podoba divadla se od té původní liší, klub si však nadále zachovává přízeň diváků, kterou si vydobyl díky preciznosti své práce a jedinečné intimní atmosféře svých inscenací.
Mapa - Činoherní klub Praha

Ve Smečkách, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 211 151 877
E-mail: info@cinoherniklub.cz
Web: http://www.cinoherniklub.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz