Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
21.12.2015 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno
4.11.2015 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno
23.10.2015 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno
30.9.2015 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno

Lakota, intriky, ziskuchtivost, hloupost, pýcha a touha po dobrém společenském postavení, jsou témata, která hýbala společností nejen v době, kdy Moli?re Pána z Prasečkova psal, ale i dnes. Pána z Prasečkova napsal Moli?re pro královské slavnosti v Chambord v roce 1669, jako komedii – balet v próze. Autorem hudby byl Jean-Baptiste Lully. I v této komedii vytvořil Moli?re živý typ přihlouplého, pošlechtěného měšťana, který touží po společenském vzestupu. Ten mu má zajistit sňatek s Julií, dcerou významného šlechtice Oronta. Julie však miluje Erasta. Mladí milenci vymyslí plán, jak pána z Prasečkova před rodiči znemožnit. Autor hudby Vít Zouhar bude vycházet z Lullyho hudebních motivů. Součástí představení bude také malý orchestr. Režisérkou představení je Hana Burešová, která se specializuje na objevování her již pozapomenutých.


Děj a zápletka hry jsou tak nenáročné, jak si žádal dvůr a vkus krále Ludvíka XIV. Julie, dcera významného pařížského šlechtice Oronta, se má podrobit otcově vůli a provdat se za měšťáckého šlechtice pána z Prasečkova. Jak už tomu ale bývá, ona je zamilovaná do krásného, ale chudého a pro sňatek zcela nevhodného Erasta.

Protože je ale mladé lásce vždy přáno a protože milenci mají ty správné přátele, kteří v tom "umí chodit", vstoupí do hry Neapolitán Sbrigani a prohnaná Nerina, kteří za nemalou provizi překazí dohodnutý sňatek a nebohého pána z Prasečkova zdiskreditovat a odstranit z cesty.

A nebyla by to francouzská komedie, kdyby se jim to skutečně nepovedlo.

Délka představení: 1 hodina 45 minut, hraje se bez přestávky

Překlad: Svatopluk Kadlec

Úprava: Hana Burešová, Štěpán Otčenášek

Režie: Hana Burešová

Scéna: Martin Černý

Kostýmy: Kateřina Štefková

Dramaturgie: Štěpán Otčenášek, Iva Klestilová

Hudba: Jean Baptiste Lully, Vít Zouhar

Hudební nastudování: Václav Luks, Vojtěch Spurný

Pohybová spolupráce: Jana Hanušová

Pán z Prasečkova

Václav Postránecký

 

Oront

Jiří Štěpnička / Miloš Kopečný

 

Julie

Jana Pidrmanová

 

Erast

Radúz Mácha

 

Sbrigani, Neapolitán

Ondřej Pavelka

 

Nerina

Pavla Beretová

 

1. doktor, 1. advokát, seržant

Filip Rajmont

 

Lékárník, biřic

Milan Stehlík

 



Stavovské divadlo

stavovske-divadlo-1-1.jpg
Stavovské divadlo uvádí na svém programu činoherní, baletní i operní představení. Od roku 1920 je pod hlavičkou Národního divadla, jehož umělecký soubor využívá. Představení tu může sledovat až 700 diváků mnoha národností. Činohra je simultánně překládána do angličtiny do sluchátek, opery jsou zde uváděny i v cizích jazycích, protože divadlo využívá titulkovací zařízení, a do naslouchátek nedoslýchavých přenáší zvuk indukční smyčka.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz