Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
28.5.2016 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno
18.5.2016 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno
27.4.2016 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno

Singspiel Únos ze serailu, stojící na začátku Mozartova vrcholného období, vznikl na objednávku císaře Josefa II. pro vídeňský Burgtheater. Slavné Mozartovo dílo nese typicky odlehčenou atmosféru, hýří rošťáckým i shovívavým humorem, ale dokáže se také zastavit a ztišit v jemných a melancholických pasážích. Příběh o věrné Konstanci a její služebné Blondě, unesených tureckým pašou Selimem do jeho harému, ze kterého jsou složitě vysvobozovány svými nápadníky Belmontem a Pedrillem, je variací na mozartovsky životodárné téma hledání rovnováhy v mezilidských vztazích a pochopitelně ve vztahu mezi ženou a mužem. Propracování charakterů a hudební virtuozita sólových partů staví Mozartovu operu vysoko nejen nad díla jeho současníků, ale potvrzují i přední skladatelovu pozici mezi dramatickými umělci všech dob. Od prvního provedení se toto dílo setkává s neustávající oblibou u diváků, a proto se vrací i na scénu Stavovského divadla, tradičního místa uvádění Mozartových děl.


Únos ze serailu je komická opera o třech dějstvích. Její děj se odehrává v 16. století v Turecku.

Konstance a její komorná Blonda jsou při vyjížďce na lodi uneseny piráty a prodány do Turecka, kde se do Konstance zamiluje zámožný Selim paša a do Blondy jeho dozorce Osmin.

Pedrillo vypátrá, kde jsou obě dívky a dostává se do paláce (nechává se najmout jako správce pašových zahrad). Zároveň posílá vzkaz svému pánovi - Belmontemu. Zde začíná vlastní děj opery.

Délka představení: 2 hodiny 45 minut, 1 přestávka

Autor libreta: Christoph Friedrich Bretzner, Johann Gottlieb Stephanie ml.

Hudební nastudování: Tomáš Netopil

Dirigent: David Švec

Režie: Joël Lauwers

Scéna: Etienne Pluss

Kostýmy: Etienne Pluss

Sbormistr: Martin Buchta

Dramaturgie: Ondřej Hučín

Selim

Hannes Gastinger

 

 

Konstance

Simona Houda-Šaturová

 

 

Jana Šrejma Kačírková

 

Blonde

Jana Sibera

 

 

Yukiko Šrejmová Kinjo

 

Belmonte

Aleš Briscein

 

 

Richard Samek

 

Pedrillo

Jaroslav Březina

 

 

Tomáš Kořínek

 

Osmin

Zdeněk Plech

 

 

Jan Šťáva

 


Fotografie a videa

Stavovské divadlo

stavovske-divadlo-1-1.jpg
Stavovské divadlo uvádí na svém programu činoherní, baletní i operní představení. Od roku 1920 je pod hlavičkou Národního divadla, jehož umělecký soubor využívá. Představení tu může sledovat až 700 diváků mnoha národností. Činohra je simultánně překládána do angličtiny do sluchátek, opery jsou zde uváděny i v cizích jazycích, protože divadlo využívá titulkovací zařízení, a do naslouchátek nedoslýchavých přenáší zvuk indukční smyčka.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz