Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
17.3.2016 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno
26.2.2016 19:00 Stavovské divadlo Vyprodáno

Pro svoji třetí a poslední společnou operu zvolili Mozart s Da Pontem námět veskrze komorní, ba dokonce intimní. Starodávná vyprávění z Ovidiových Proměn či Ariostova Zuřivého Rolanda o zkoušení či pokoušení ženské stálosti Da Ponte zbavil všech kouzelných a nadpřirozených prvků a posunul je do civilní a psychologické roviny. Neztratil přitom vůbec smysl pro nadčasovost tématu ani pro divadelní zkratku a nadsázku. Proto se tak můžeme v opeře Cosi fan tutte setkávat s okamžiky, které nás přímo či nepřímo odkazují až k biblickému vyhnání z Ráje či dokonce faustovské touze po skutečném poznání, ale také s osvícenským sarkasmem a moderním relativismem.


Dva mladíci zde provádějí smělý a pro někoho snad i hanebný experiment. A to nejen s city svých partnerek, ale také se svými vlastními. Pokoušejí to, co by mělo zůstat nedotknutelné. Jenže co odolá před lidskou pýchou a nekonečnou zvědavostí?

Mozart, který Da Ponteho libreto převzal až po předchozím neúspěšném Salieriho pokusu, v tomto tématu vycítil obrovský potenciál a vytvořil jednu ze svých vrcholných oper, která je založena na účinném protikladu komorního a jednoduchého příběhu s nesmírně bohatým a propracovaným hudebním výrazem.

Nejen samotné árie a ansámbly, které dnes patří neodmyslitelně mezi nejlepší operní „hity“ všech dob, ale také jejich promyšlená dramaturgie v rámci celku, jejich kontrast, logická i překvapivá návaznost činí z Cosi fan tutte stále živý klenot operního repertoáru.

Inscenace režiséra Martina Čičváka propůjčuje postavám opery zcela současnou mentalitu, do detailů rozehrává situaci po situaci, ale zároveň stále zůstává v rovině hořce ironického a nadčasového podobenství. Aktéři příběhu se po celé představení pohybují po obřím kruhu, který může být symbolem věrnosti právě tak jako kolotočem jejich vlastních, proměnlivých a nestálých emocí.

Účinkuje orchestr a sbor Národního divadla.

Délka představení: 3 hodiny 10 minut, 1 přestávka

Hudební nastudování: Robert Jindra

Dirigent: Robert Jindra, Jan Chalupecký

Režie: Martin Čičvák

Scéna: Tom Ciller

Kostýmy: Marija Havran

Sbormistr: Martin Buchta

Dramaturgie: Ondřej Hučín

Fiordiligi

Marie Fajtová

 

 

Pavla Vykopalová

 

Dorabella

Michaela Kapustová

 

 

Annely Peebo

 

Ferrando

Aleš Briscein / Martin Šrejma

 

 

Jaroslav Březina

 

Guglielmo

Jiří Hájek

 

 

Svatopluk Sem

 

Despina

Petra Perla Nôtová

 

 

Yukiko Šrejmová Kinjo

 

Don Alfonso

František Zahradníček

 

 

Martin Gurbal'

 



Stavovské divadlo

stavovske-divadlo-1-1.jpg
Stavovské divadlo uvádí na svém programu činoherní, baletní i operní představení. Od roku 1920 je pod hlavičkou Národního divadla, jehož umělecký soubor využívá. Představení tu může sledovat až 700 diváků mnoha národností. Činohra je simultánně překládána do angličtiny do sluchátek, opery jsou zde uváděny i v cizích jazycích, protože divadlo využívá titulkovací zařízení, a do naslouchátek nedoslýchavých přenáší zvuk indukční smyčka.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz