Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
Zobrazit všechny termíny
12.10.2017 19:00 Národní divadlo Vyprodáno
1.10.2017 19:00 Národní divadlo Vyprodáno
1.9.2017 19:00 Národní divadlo Vyprodáno
5.7.2017 19:00 Národní divadlo Vyprodáno

O drama La Tosca Victoriena Sardoua se Giacomo Puccini zajímal od roku 1889, kdy v něm v Miláně viděl slavnou herečku Sarah Bernhardt. Složitá jednání jeho nakladatele Giulia Ricordiho se Sardouem a Pucciniho práce na Manon Lescaut a Bohémě však kompozici Tosky oddálily a skladatel operu dokončil až v roce 1899. Světová premiéra se uskutečnila v římském divadle Teatro Costanzi 14. 1. 1900; měla obrovský úspěch, i když například Gustav Mahler o ní mluvil jako o „mistrovské slátanině“ a ještě hůře se vyjádřil Richard Strauss. Současná inscenace využívá legendární scénografii Josefa Svobody, kdy s využitím moderních technologií přispěla k velké oblíbenosti této inscenace. Opera je nastudována v italském originále a v představení jsou použity české a anglické titulky.


Tosca je dramatická opera o třech dějstvích. Jde o jednu z mála oper, kde nepřežije žádná z hlavních postav až do konce představení.

Děj se odehrává v Římě, na začátku léta roku 1800. Církevní stát je dobyt francouzskými vojsky a Cesare Angelotti náleží k vládě dosazené Napoleonem.

Dnes patří opera o slavné zpěvačce Tosce, jejím milenci, malíři Cavaradossim a zákeřném policejním šéfovi baronu Scarpiovi, odehrávající se roku 1800 v době napoleonských bojů proti Rakousku v Itálii, k nejpopulárnějším operním titulům.

Současná inscenace využívá legendární scénografii Josefa Svobody z období Velké opery 5. května (dnes budova Státní opery). Věrná kopie výpravy z roku 1947, vytvořená ovšem již moderními technologiemi, přispěla k velké oblíbenosti této inscenace. Účinkuje orchestr a sbor Státní opery. Délka představení: 2h 40min, 2 přestávky

Autor libreta: Giuseppe Giacosa, Luigi Illica

Dirigent: Tomáš Brauner

Režie: Martin Otava

Scéna: Josef Svoboda

Kostýmy: Josef Jelínek

Sbormistr: Adolf Melichar

Orchestr Státní opery

Sbor Státní opery

Kühnův dětský sbor

Floria Tosca

Anda-Louise Bogza

Mario Cavaradossi

Michal Lehotský

Baron Scarpia

Miguelangelo Cavalcanti

Cesare Angelotti

Oleg Korotkov

Kostelník

Ivo Hrachovec

Spoletta

Aleš Voráček

Sciarrone

Oldřich Kříž

   

a další..

Termíny představení
Tosca
Vyprodáno
Tosca
Vyprodáno
Tosca
Vyprodáno
Tosca
Vyprodáno
Tosca
Vyprodáno
Tosca
Vyprodáno
Tosca
Vyprodáno
Tosca
Vyprodáno
Tosca
Vyprodáno
Tosca
Vyprodáno
Tosca
Vyprodáno


Národní divadlo

Narodni-divadlo-12.jpg
Novorenesanční budova Národního divadla je jednou z dominant Prahy a symbolem české národní identity. Zlatá kaplička, jak se divadlu také říká, byla poprvé otevřena díky celostátní sbírce v roce 1881, po požáru poté roku 1883. Od té doby zde mělo premiéru nespočet slavných inscenací. S divadlem je spjata celá řada významných osobností ze všech možných uměleckých oblastí – ať už se jedná o architekta Josefa Zítka, autora opony Vojtěcha Hynaise, malíře Mikoláše Aleše či dramatiky J. K. Tyla a Karla Čapka nebo herce Hugo Haase, Danu Medřickou či Rudolfa Hrušínského.
Mapa - Národní divadlo

Národní, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 731 188 259
E-mail: Podpora@kultura.cz
Web: http://www.narodni-divadlo.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz