Aida


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Verdiho Rigoletto zahajovalo v roce 1869 otevření operního domu v Káhiře. Snad i pro to si Egyptský vicekrál Ismail Paša u Verdiho objednal ke slavnostnímu otevření Suezského kanálu novou operu. Giuseppe Verdi věnoval přípravě velkou péči a vypravil se i do Egypta, aby získal vlastní představu o této zemi. V Miláně si nechal vyrobit podle svých údajů i staroegyptsky tvarované trubky, tzv. aidovky. Operu dokončil Verdi až po otevření Suezského průplavu (17. 11. 1869), premiéra se uskutečnila 24. 12. 1871 v Teatro del’Opera v Káhiře. Aida je právem považována za jedno z vrcholných děl světové operní tvorby. Opera je nastudována v italském originále a v představení jsou použity české a anglické titulky.


Drama lásky egyptského vojevůdce Radama a otrokyně Aidy, ve skutečnosti dcery etiopského krále Amonastra, inspirovalo Verdiho k napsání výjimečného hudebního opusu, ve kterém se cizokrajná melodika mísí s hudbou typicky italskou.

Mezi nejznámější melodie Aidy patří slavný Triumfální pochod.

Dramatický náboj příběhu etiopské princezny Aidy a egyptského válečníka Radama vyrůstá z vnitřního sváru ženy, která se musí rozhodnout mezi věrností své vlasti a láskou k muži, který patří k utlačovatelům jejího národa. Mezi láskou a povinností se ocitne i Radames, když nakonec kvůli Aidě zradí svou zem. Premiéra současné inscenace se uskutečnila roku 1994. Známý egyptský malíř Hafíz Abdel Farghali se postaral o nefalšovaný egyptský kolorit scény, která se spolu s dekorativními kostýmy Josefa Jelínka zasloužila o vznik jednoho z nejúspěšnějších představení souboru. Inscenace se setkala s velkým ohlasem i při dvou turné Státní opery Praha po Japonsku – v roce 2001 v roli Radama vystoupil umělec světového formátu José Cura, a v roce 2005 s naším souborem hostovala Maria Guleghina. Účinkuje orchestr a sbor Státní opery.

Délka představení: 2 hodiny 45 minut s 1 přestávkou.

Autor libreta: Antonio Ghislanzoni

Dirigent: Martin Leginus

Režie: Petar Selem

Scéna: Hafiz Abdel Farghali

Kostýmy: Josef Jelínek

Sbormistr: Adolf Melichar

Choreografie: Otto Šanda

Orchestr Státní opery

Sbor Státní opery

Aida

Anda-Louise Bogza

 

 

Olga Romanko
 

Radames

Efe Kislali

 

 

Michal Lehotský

 

 

Gianluca Zampieri

Amneris

Veronika Hajnová

 

 

Jolana Fogašová

 

 

Eva Urbanová

Amonasro

Martin Bárta

 

 

Miguelo Cavalcanti

 

 

Richard Haan

 

Jakub Kettner
   

a další...



Národní divadlo

Narodni-divadlo-12.jpg
Novorenesanční budova Národního divadla je jednou z dominant Prahy a symbolem české národní identity. Zlatá kaplička, jak se divadlu také říká, byla poprvé otevřena díky celostátní sbírce v roce 1881, po požáru poté roku 1883. Od té doby zde mělo premiéru nespočet slavných inscenací. S divadlem je spjata celá řada významných osobností ze všech možných uměleckých oblastí – ať už se jedná o architekta Josefa Zítka, autora opony Vojtěcha Hynaise, malíře Mikoláše Aleše či dramatiky J. K. Tyla a Karla Čapka nebo herce Hugo Haase, Danu Medřickou či Rudolfa Hrušínského.
Mapa - Národní divadlo

Národní, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 731 188 259
E-mail: Podpora@kultura.cz
Web: http://www.narodni-divadlo.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz